måndag 10 december 2012

Bröstmjölksersättning mot olycka

Av Marit Olanders

Låter det drastiskt med bröstmjölksersättning och olycka i samma sats? Det är titeln på den här dokumentären från Unicef - Formula for disaster.

Filmen är en dokumentär som är gjord av Unicef Filippinerna och visar hur reklam för bröstmjölksersättning jobbar och påverkar familjerna att välja bort amning.

Barnmorskan Gunilla Kristiansson jobbade med hälsofrågor i Filippinerna på 1990-talet. I Amningsnytt 2/07 berättade hon om fattigdomen, bristen på kunskap om basal hygien - och om amning. Hur övertygade de filippinska familjerna var om att pulvret man köpte var bättre. Att det visade på familjens status att ha nappflaskor och ersättning hemma redan innan barnet är fött. Att amning bara var för de allra fattigaste, de som inte hade råd med köpemat.

Filippinerna är katolskt och nativiteten är hög. Amning skyddar mot täta graviditeter, men kyrkan bromsar information om amning eftersom det kan betyda att man visar lite bröst. Gunilla berättar om hur biskopen vägrar låta den lokala tevestationen visa en film om amning. Men i reklam för barnmat får passera.

I butikerna i Filippinerna får bröstmjölksersättning lika stor plats som hund- och kattmat i Sverige, säger Gunilla. Hon berättar också om hur en representant för Nestlé satt på den lokala vårdcentralen och slog i journalerna för att få fram adresser till nyblivna mammor. Gunilla sökte upp kvinnan och även om hon hade flotta planscher från Nestle så visste hon någonstans att bröstmjölk var viktigt. Hon var också köpt, berättar Gunilla.

Att Gunilla öppet ammade de barn hon fick under åren i Filippinerna gjorde att hon fick många kommentarer. Att hon som rik, vit västerlänning ändå ammade sina barn kunde de inte förstå. Hon är dock pessimistisk om huruvida hon lyckades få någon enda att välja amning i stället för flaska.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk om man kunde ta fram foton på västerländska kvinnor som ammar sina barn (även barn över året) som kunde sättas upp på barnsjukhus, förlossningsavd. mm i länder som Filippinerna.
Men vem skulle sponsra detta?

Sanna sa...

Synd och skam att katolska kyrkan motarbetar amning! (att förbjuda amningsfilmer men tillåta reklam för barnmat är i min mening att aktivt motarbeta amning) Jesus var knappast uppfödd på flaska och fram till mitten av 1700-talet var faktiskt Jungfru Maria ammandes Jesus-barnet ett av de populäraste motiven och symbol för kristendomen. Läste just en intressant artikel om ämnet: http://www.religionnews.com/culture/arts-and-media/christmas-missing-icon-mary-breastfeeding-jesus

Sanna sa...

Och ifall någon missat det så är det brist på rent dricksvatten och osanitära förhållanden för hundratusentals människor på Filippinerna just nu efter tyfonen Bopha förra veckan:

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/regeringen-ropar-efter-tyfon-hjalp_7731706.svd

http://www.unfpa.org/public/home/news/pid/12634

I sådana förhållanden är ersättningsmatade barn speciellt utsatta.