måndag 31 december 2012

Om bröstmjölk vore konstgjord ...


Så här börjar Gabrielle Palmers bok The Politics of Breastfeeding:

Om ett multinationellt företag utvecklade en produkt som var både näringsmässigt balanserad och utsökt god, en mirakelmedicin som kunde både förebygga och bota sjukdom, som var nästan gratis att framställa och kunde levereras i precis den mängd konsumenten efterfrågade, skulle tillkännagivandet få företagets aktier att rusa upp i börstoppen.

Forskarna som framställt produkten skulle vinna priser och för alla inblandade skulle förmögenhet och inflytande öka dramatiskt.

Kvinnor har producerat ett sådant undermedel sedan mänsklighetens uppkomst och utgör ändå den halva av mänskligheten som har minst rikedom och makt.

10 kommentarer:

Knyttets mamma sa...

I make milk, what's you superpower? :)

Anonym sa...

Å vilket bra inlägg :-) Precis så känner jag! Är i det tysta så otroligt stolt över att producera och ge något så stort som bröstmjölk faktiskt är. Ibland ler jag för mig själv när fantasierna skenar iväg och jag är på väg upp på en scen för att motta ett pris eller var det kanske ett diplom? för min "stora insats".. :) För att produera bröstmjölk är min näst största stolthet (tätt efter att vara mamma) :)

Anonym sa...

Jag har ingen stolthetskänsla att kunna producera mjölk. Det är onekligen fiffigt gjort av naturen men att vara stolt över det? Nej, inte riktigt. Jag är inte mer stolt över min kropps förmåga att producera mjölk än vad jag är stolt över att jag kan blinka eller svettas.

Anonym sa...

Kan ju ha med att man blir väldigt bunden vid den enda konsumenten (som dessutom betalar väldigt daligt för sin vara) att göra att kvinna inte har sa mycke makt och rikedom...

Linn

Anonym sa...

Nä, att kroppen producerar bröstmjölk är inte mer fantastiskt än att den producerar blod, spermier eller hudceller! Det är en kroppsfunktion som alla andra, utan vilken människosläktet skulle dö ut. Bröstmjölk har ingen särställning som superpower...

Anonym sa...

Jag tror att den haft mer status om det var männen som producerade... som med allt annat.. Som sagt, stolt i det tysta.. Jag köper att det är en kroppsfunktion som många andra, men tycker ändå att man styr själva produktionen till stor del själv. Häftig känsla.

Cecilia sa...

Att kunna producera spermier och reproducera sig tror jag att många män är stolta över! Och med rätta, det är ju rätt fantastiskt! Att kunna föda och / eller nära sina barn är ju något av ett naturens miralkel värt att fascineras över.

Anonym sa...

klart att det är farsinerande presis som alla andra kropsfunktioner. men jag har svart för det där med att man ska höja en kropsvätska över dom andra och fa pris och diplom för det...

/Linn

Cecilia sa...

Var hämtar man ut sitt pris och diplom? Jag har nämligen inte fått någotdera.

Jag tycker däremot inte att någon har rätt att ta ifrån mig en känsla av stolthet och glädje över att jag lyckats amma trots att det var långt ifrån enkelt med första barnet.

Precis som man kan få glädjas och vara stolt över andra fysiska prestationer, eller studieframgångar, viktminskniing, sina barn eller vad det må vara som man har
kämpat för så är det inget fel i eller någon kritik mot andra personer i att känna att det är häftigt att man kan föda sitt barn med det kroppen producerat, eller känna sig stolt när man kämpat för att trappa ned på ersättning och tillslut lyckas få igäng en fungerande helamning man fått kämpa hårt för.

Anonym sa...

Håller helt med ovanstående (Cecilia). Det var förövrigt jag som skrev det där med pris/diplom. Hade inte en tanke på att någon skull kunna störa sig på det när jag skrev det. Och det var inte heller så allvarligt menat. Mer en rolig fantasi, och som sagt jag går absolut inte runt och skryter om att jag producerar mjölk, utan det är en högst personlig stolthet. Att jag denna gång (med andra barnet) har en underbart fungerande amning, trots noll stöd från nåt håll (sonen låg med dropp och sond första veckan). Jag pumpade igång min produktion och trotsade läkarna som envist sa att sonen var för svag för att orka amma. Men instinkten var så stark och jag kände hur bra han mådde när han " fick" amma. De dåliga värdena vände så fort jag krävde att få amma honom och nästa dag var vi av med droppet! Sen åkte vi hem. Stoltheten över att jag vet vad min son behövde och att jag krävde att få ge honom kan ingen ta ifrån mig. Har aldrig jämfört bröstmjölk med något annat å sagt att det är bättre, å de som är stolt över sina andra kroppsfunktioner kan jag bara säga; vad roligt för er! :)