lördag 19 januari 2013

Vilseledande "amningsinformation"

Av Marit Olanders

Googlar man på "amning" kan man få upp sajten amning.nu som utlovar att här får man veta allt om amning. Vad bra, då behöver man ju inte läsa på någon annanstans! Eller inte. Uppfattningen att det inte finns mer att veta eller göra är en vitt spridd myt om amning. I hela Sverige finns det bara 39 kvalificerade amningsexperter med IBCLC-examen.* Och varje år föds cirka 100 000 barn så chansen att man som förälder med frågor om amning träffar på en person med en IBCLC:s kunskapsnivå är inte så stor.

Ska man tro amning.nu så kan amning ställa till med en hel massa besvär, magknip, utslag, rastlöshet, nästäppa, diarré och förstoppning. Att risken är väldigt mycket större för infektioner i övre luftvägarna, diarré och förstoppning vid ersättningsmatning nämns inte i  sammanhanget. (På en annan sida står det att bröstmjölk "minskar risken för öroninflammation med mera, men det står också under meningen om att bröstmjölk "anses skydda mot vissa allergier"  vilket är mer tvivelaktigt.)

Listan är lång på besvär "bröstmjölken" påstås åsamka för barnen. Barn kan reagera med hyperaktivitet på kvällen om man dricker kaffe. Man bör undvika mediciner, rökning och alkohol medan man ammar och det blir rena skrämselpropagandan när amning.nu påstår att barnet kan bli påverkat av om mamman dricker ett glas vin. Det är inte i enlighet med svenska Livsmedelverkets rekommendationer:
 Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten. 
De flesta läkemedel går bra att ta om man ammar och om man är osäker ger inte Fass eller bipacksedeln särskilt bra ledning, som amning.nu påstår. I stället bör man gå in på Janusinfo och kolla.

Amning.nu påstår också att om man inte vill eller kan amma så måste man flaskmata bebisen. Det är fel. Man kan koppmata eller amma med tillmatningsset eller sond på bröst. Större barn på över ett halvår eller så behöver kanske inte heller nappflaska.

Riktigt märklig är sidan om amningsproblem. På sajten där man ska få veta "allt" om amning står det inte ett ord om den överlägset vanligaste orsaken till att kvinnor slutar amma, nämligen för lite mjölk. Jag hittar ingenting om hur man får igång och upprätthåller en hög mjölkproduktion på amning.nu.

Och ingen sida "om oss" eller liknande. Det hade varit intressant att veta vem det är som har lagt upp denna sida, i vilket syfte och varför vederbörande inte vill träda fram.


* IBCLC står för International Board Certified Lactation Consultant och är en form av kvalitetssäkring för amningsrådgivning.

6 kommentarer:

S sa...

Tack så mycket för informationen. Hur ska jag göra om jag skulle vilja träffa en certifierad amningsspecialist? Finns det en lista över dem att tillgå?

Marit Olanders sa...

Om du följer länken i inlägget och klickar dig vidare så kommer du till den svenska koordinatorn.

Anonym sa...

Intressant och bra att du tar upp den sidan. Det var den första sajt jag hamnade på när jag hade funderingar kring amning. Mycket av det jag läste där gjorde mig förvirrad och jag letade vidare efter mer information och hamnade på Amningshjälpens hemsida. Även om jag verkligen lärde mig mycket där så måste jag säga att amningshjälpens sajt behöver en rejäl make-over. Där finns verkligen massor med bra tips och spännande fakta att läsa men den är svårnavigerad, svår att få en överblick över och känns krånglig och otillgänglig. Det tror jag tyvärr kan skrämma iväg potentiella ammare som inte orkar leta sig fram till rätt information med lupp...
Jag hade önskat att den skulle kännas lite mer tilltalande och direkt - lite i stil med en tidning. Tex "Har du amningsproblem? Klicka här" "Känns det som du har för lite mjölk? Klicka här" "Här får du reda på allt om bröstmjölkens innehåll" med luftig layout och bilder etc etc. Ja ni fattar. Men jag förstår att det handlar om resurser också, men tror verkligen det skulle ge effekt och tror att det faktiskt skulle bidra till att öka amningsstatistiken i landet! :)

Anonym sa...

Hej! Jag skulle gärna läsa mer om att amma länge (snart två år) och vilja bli gravid på nytt men utan att ha fått ägglossning/mens mer än vid två korta tillfällen.

Varma hälsningar,

Hanna

Karin sa...

Det ser ut som en sida som är upplagd för att tjäna reklampengar. Varenda ammande mamma kommer väl vid åtminstonde ett tillfälle under sin amning att söka information så idén är inte så långsökt

Svenny sa...

Det verkar finnas så himla många myter kring amning i sverige just nu, som inte stämmer. Jag blir så ledsen! Jag hör ofta folk som säger att mjölken inte räcker, bebisen ammar hela tiden, man måste ge ersättning, ingen mer amning efter 6 månader och kanske den allra värsta: WHOs rekommendationer gäller inte i sverige och det finns inga risker att ersättningsmata i sverige. Shockande! Var får blivande föräldrar för slags utbildning egentligen? Eller är det internets fel som sprider myter och skräckberättelser om svältande barn (tills de fick ersättning).
Hur bryter man den här trenden?