lördag 16 februari 2013

"Amning undanbedes"

Av Marit Olanders

Har du sett någon offentlig lokal - café, restaurang eller något annat, som har haft en skylt om "amning undanbedes?" Var, i så fall? Kan du fota den?

Har du varit med om att bli ombedd att lämna bordet eller lokalen för att du har ammat? Som jag ser det kan det vara diskriminering. Om både man själv och barnet får lov att vistas i lokalen så bör man också få ge barnet adekvat vård där!

Ett problem är att amning är osynligt. Att vi har lagar om diskriminering på grund av kön, sexuell läggning, religion, etnicitet och funktionsnedsättning tar vi för självklart. Men visste ni att Diskrimineringsombudsmannen också tar upp frågor som rör diskriminering på grund av ålder? Här borde ju amning gå att passa in.

Lagar och normer kring amning i offentligheten ser olika ut på ollika ställen. Här är en Wikipediasida i ämnet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fast borde inte amning vara diskriminering pga kön med. Eftersom det knappast lär drabba pappor med spädbarn utan bara det kön som kan amma. Lite som i Saudi Arabien där kvinnor undanbedes i vissa affärer/restaurangdelar osv...

Anonym sa...

Kolla in "amningskampen" som pågår i Dalarna. Just idag har det på dt.se publicerats en artikel om offentlig amning. De efterföljande kommentarerna gör mig mörkrädd!

Troligtvis är det väll det vanliga fenomenet att människor är kaxiga när de sitter som anonyma "tyckare". Jag har alltid ammat öppet tills mitt barn var runt 2,5 år, än så länge har jag undsluppit elaka kommentarer. Men klimatet verkar ju bli hårdare... Eller?