fredag 21 juni 2013

får jag ta en nubbe?

av Julia Ilke

Midsommarafton med dans, god mat, vänner och ett glas vin. Eller? Får jag dricka alkohol när jag ammar? Vad händer med mjölken? Måste jag pumpa ur mjölk innan att ge till barnet sedan jag druckit ett glas?

Frågorna om alkohol är ofta många, och inte bara från den som ammar utan det är även vanligt att omgivningen tycker till och undrar när en ammande kvinna sitter med ett glas vin i handen. Så vad gäller när det kommer till alkohol och amning? Livsmedelsverkets rekommendation är följande:

Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.

Det finns alltså inga medicinska risker för barnet om man dricker måttligt. Berusad bör man dock inte bli och inte minst för att det gör en till en okänsligare och sämre förälder. Detta gäller så klart för pappor lika väl som för mammor och för ammande lika väl som för dem som ger ersättning. Sover man i samma säng som ett litet barn bör man inte heller lägga sig berusad då ens minskade känsligheten gör att man kan råka lägga sig på, klämma eller på annat vis skada sitt barn.

Alkohol motsvarande 1-2 glas vin är alltså ok enligt Livsmedelsverkets men det är så klart viktigt att lyssna på sin egen kropp och inte dricka så att man blir berusad.

Trevlig midsommar!

1 kommentar:

Anonym sa...

Fast det där är rätt opedagogiskt av Livsmedelsverket. "Alkohol har inga positiva effekter på amning" borde ha följts av "som om du bara vill ha öl för smaken/snabba kalorier/driva mjölk vid amning så går det lika bra med ett alkoholfritt alternativ. Vill du dricka lite alkohol så tänk på att inte samsova (något många ammande för) efteråt.