fredag 18 oktober 2013

En dryck anpassad för små barns behov

av Julia Ilke

Enligt Semper är avsaltat vasslepulver, skummjölkspulver, maltdextrin, veg olja (raps, palmkärna,
solros, algsvamp), mjölksocker, galaktooligosackarider, minderalämnen, fiskolja, taurin, surhetsreglerande medel (citronsyra) och emulgeringsmedel (sojalecitin) precis vad barn över 1 år behöver. I alla fall enligt deras reklamutskick som dimper ner hos alla lagom till 1-årsdagen.

Amning kommer aldrig något företag att göra reklam för eftersom det inte finns några pengar att tjäna. Men jag kan ju alltid göra lite reklam här:

"Bröstmjölk- drycken, närheten, trösten och goset som är individuellt anpassat för just ditt barns behov. Efter 1- årsdagen täcker endast 450 ml av denna underbara produkt hela 30 % av energibehovet. Sammansättningen av näringsämnen har forskats fram under miljontals år och som en bonus kommer mjölken även med antikroppar. Mjölken är gratis, miljövänlig, alltid perfekt tempererad och otroligt god. Bröstmjölk- för att ditt barn är värd det bästa!"

14 kommentarer:

postdbt sa...

Hur ser du på reklamen för amningskuddar, mjölkuppsamlare, amningsbehåar och amningskläder mm som tillverkare och försäljare i allra högsta grad tjänar pengar på? Jag tolkar det som ett sätt att marknadsföra amning av kommersiella skäl, gör du en annan tolkning?

Anonym sa...

Är det något negativt om barnet får dricka den här mjölken som innehåller mindre salt och är järn samt D-vitaminberikad?

Muminmami sa...

Så bra skrivet. Kontra ersättningen.

Viktoria sa...

Så bra skrivet! Är man lite insatt i vad som gömmer sig i den där ingredienslistan, så är det lite skrämmande... Men visst, kanske det finns fördelar med den mjölken mot vanlig mjölk just för de små barnen som inte får bröstmjölk? Men det är så sant att ingen gör reklam för bröstmjölk för barn över ett år. Speciellt som så många inte vet om hur bra mjölken faktiskt är även för barn efter ettårsdagen och flera år framöver. Damp det ner information om det också i brevlådan så skulle säkert många fortsätta amma som nu istället slutar för att de fått höra att det bara är blask i brösten nu, dåligt för tänderna och andra myter som florerar... Jag gillar din annons :-) Heja Julia!

Anonym sa...

Vad exakt är skrämmande i den här ingridienslistan?

Anonym sa...

Det är väl inte samma sak ? Linda

Anonym sa...

Ja om mamman tror att det ger barnet samma sak som ammning ger , jag tänker på immunförsvar närhet , utlopp för sitt behov av ammning ,linda

Anonym sa...

Linda,

den här mjölken ska ges efter att barnet fyllt 1 år. Vid ett års ålder ammas helt eller delvis 17 procent av barnen, alltså det handlar om att majoriteten av barn äter mat och det är väldigt bra att de kan få mjölk som är anpassad till deras behov.

Du skriver att det dåligt med sådan mjölk om "mamman tror att det ger barnet samma sak som ammning ger , jag tänker på immunförsvar närhet , utlopp för sitt behov av ammning". Allvarligt?! Har du någon gång träffat en kvinna som har sådana föreställningar om ett glas Arlamjölk? Istället för barnet att dricka vanlig mjölk som vi vuxna dricker kan hen få en berikad mjölk som är mer anpassad till barnets ålder.

Och vad exakt är " utlopp för sitt behov av ammning"?
K.

Anonym sa...

"Det är väl inte samma sak ?"

Menar du att en hundralapp som företaget tjänar på en ammande mamma är finare än en hundralapp som ett annat företag tjänar på en mamma som ger ersättning?

Anonym sa...

Som sagt: den är dåligt OM mamman tror det fyller samma funktion som ammning ! Tror hon att det fyller samma funktion som arlamjölk är ju det en helt annan sak! Och jo det finns allr för många mammor runt mig som tror att dessa produkter ger deras barn allt dom behöver.

Med sitt behov av ammning menar jag vi har evolutionärt sett ammat, och långt över ettårsdagen och jag vill tro att vi har ett behov av att göra det som varit naturligt för oss evolutionärt.

En hundralapp finare än en annan ? Här lägger du verkligen ord i mun på mig jag inte på något sätt antytt.

Linds

Anonym sa...

Då skulle du kunna klargöra vad du menar med "Det är väl inte samma sak ? "

Det finns pengar att tjäna på amning, eller?

Anonym sa...

pstdbt: Ja det finns företag som tjänar pengar på amning, men de flesta av de saker du räknar upp är en engångskostnad. Dessutom har man kanske bara behov av en del sakerna i början av amningsperioden. Min personliga erfarenhet är att efter ettårsdagen behövde jag inte köpa några produkter för amning.

Anonym sa...

Att sälja sportskläder är inte reklam för att motionera, att det säljs bikini får inte folk att amma mer, ja det finns pengar att tjäna på ammning, men jag tror inte dessa produkter, får fler att amma. Produkter för ersättningar och berikad mjölk dock görs det reklam för. Linds

Anonym sa...

De sakerna företag gör reklam för när det gäller amning kan knappast ses som reklam för amning. Tvärtom görs det ju reklam för saker som har med de "negativa" sakerna med amning att göra. Exempelvis amningsinlägg - dessa ska man ju lägga i bh-n för att suga upp läckande mjölk. Är det reklam för amning att påminna om att man kan läcka mjölk vid amning? Bröstpump - vem blir mer sugen på att amma vid tanken på att kopplas till en mjölkningsmaskin? Speciella nappflaskor som ska likna bröstet för att inte ge tuttförvirring - vem blir mer sugen på att amma när det framkommer att om man försöker växla med flaska kan det bli problem? Amningskudde - vem blir mer sugen på att amma när det framkommer att man kan få problem med ryggen av att amma om man inte hittar en bra ställning att sitta i? Släpa med sig amningskudde när man ska iväg? Osv osv

/Anna E