torsdag 17 juni 2010

Tankar om bröst och potens

Av Marit Olanders

Kate Perry bjuder på associationer till amning i sin nya musikvideo (länk) där finalen bjuder på vispgräddssprutande bröst. Amning har liknats vid kvinnors motsvarighet till potens. Kanske inte så mycket för att bröstvårtan blir erigerad och sprutar ut en vit vätska, utan för att det är en kvinnlig förmåga som kan ge en känsla av kompetens och urstyrka. Det är i alla fall vad jag kommer att tänka på när jag ser Kate höja armarna i en segergest medan vispgrädden sprutar åt alla håll, som bröstmjölk.
Kanske är det också därför som det ger så starka negativa känslor att tvingas ge upp sin amning mot sin vilja.

6 kommentarer:

Lina sa...

För att inte tala om vilket slag det är mot självkänslan när det inte funkar att få sitt barn att gå upp i vikt trots ihärdiga försök med amning! Och när man får kommentarerna "alla kan amma".
Det här var ett av de fånigaste inläggen jag har läst!! Hur många tvingas ge upp sin amning mot sin vilja egentligen??

Amningsbloggen sa...

Lina!
Varför tyckte du att det var fånigt?
Marit har uppskattat att 25 000 kvinnor per år slutar att amma tidigare än vad de egentligen tänkt. Den viktuppgång som eftersträvas i barnhälsovården är ofta orealistisk, det är bara en av anledningar till att många kvinnor inte får en amning i överensstämmelse med sin önskan. Amningen utvecklas i de här fallen till "projekt omöjligt".
Kommentaren "alla kan amma" är ingenting som amningshjälpen någonsin sagt, och vi jobbar på att avliva synsättet.
Många uttryck kring amning tyder på att människor kopplar den till duglighet. Ytterligare något vi försöker vända och vrida på här på bloggen.
Hälsar Eva-Lotta

Marit Olanders sa...

Förtydligar: Det kan vara så mycket som 25 000 kvinnor per år som ofrivilligt ger upp amningen - *de första sex månaderna*. Jag skulle kunan räkna på hur månbga som ger upp ofrivilligt tiden 6-12 månader också, men har inte gjort det. Men man hör ofta historier om barn i den åldern som avvänjer sig själva, när mamman hade velat fortsätta men inte vill "tvinga" sig på barnet. Ofta är det då välling eller stora mängder mat, kanske i kombination med starkt begränsad amning, med i bilden.
Jag hoppas för egen del att någon skulle vilja forska på detta område. Man hör så mycket om amningshetsen i media och det finns också en medvetenhet om detta bland folk i allmänhet. Men om flaskhetsen hör man inte lika mycket! Jag har stått på barnmässa i tre år (Stockholm resp Malmö) och skött amnings/flaskmatningsrummet. Vi har haft enkla enkätundersökningar som frågsat efter t ex om kvinnor känt sig pressade att amma mer repsektive känt sig pressade att amma mindre elleri nte känt press på något håll. Det är alltid fler som röstar att de känt press att amma mindre!

Heidi sa...

Hm, jag är förvånad äver kommentaren att det inte skulle vara många som tvingas ge upp sin amning ofrivilligt. För jag upplever det tvärtom. Men jag är också nyfiken på ditt svar Lina, på Eva-Lottas och Marits inlägg...

Cecilia sa...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3314971

Sprutande grädde kanske är lite fånigt? Jag har inte sett videon än, men lite knasigt tycker jag att det låter.

Men det är inte fånigt att kvinnor som vill amma tvingas ge upp amningen för att det inte fungerar. Mer ledsamt än fånigt tycker jag!

Lina, det du beskriver kan väl absolut räknas in i den kategorin också? Att man kämpar och kämpar med amningen men barnet går ändå inte upp i vikt - det är ju inget man väljer!

Marit Olanders sa...

Hela filmen är ganska fånig och jag tycker gräddsprutsscenen passar in så att säga. Se den Cecilia!