onsdag 16 juni 2010

Nytt amningsrum på Gränby Centrum

Av Eva-Lotta Funkquist

I dagens UNT står det att Gränby Centrum i Uppsala bygger ut och i utbyggnaden ingår ett amningsrum.

Behövs de där amningsrummen, undrar jag?

13 kommentarer:

Jenny sa...

Jag tror absolut att de behövs och tycker det är jättebra att de bygger ett i ett köpcentrum. Jag har träffat ganska många (främst) nyblivna mammor som tycker att det är jobbigt att amma mer eller mindre offentligt, och ett gäng bebisar som har haft svårt att amma i stimmiga miljöer under vissa perioder. Och då är amningsrum ett mycket roligare alternativ än att hålla sig hemma. Eller?

Maja sa...

Jag tycker dom behövs! När min dotter va nyfödd och jag behövde amma när jag va ute kände jag mig fumlig och osäker och då va det perfekt med ett lugnt krypin. Senare när dottern vägrade amma när det va rörigt omkring eller perioden då det bara gick att ligga och amma henne va ett mysigt amningsrum perfekt!

Linda sa...

Jag har också tyckt det varit bra med amningsrum. Skönt att kunna gå undan och få lite lugn och ro med sitt barn kring amningen. Ibland funkar det bra att amma var som helst tycker jag, men ibland behövde både jag och min dotter mer lugn i samband med amningen. Men det får inte bli så att det uppfattas som att det är endast i amningsrummen man får amma sitt barn.

Amningsbloggen sa...

Linda skrev: Men det får inte bli så att det uppfattas som att det är endast i amningsrummen man får amma sitt barn.

Och jag kan absolut tro att det finns en risk...

Eller?

Hälsar Eva-Lotta

Marit Olanders sa...

Måla inte fan på väggen nu. Det kan väl vara skönt med ett rum att dra sig tillbaka i om det blier för stökigt under shoppingen men man inte var klar. Men det är tråkigt att de heter amningsrum. Spädbarnsrum kanske hade varit bättre, eftersom det inte ska diskriminera flaskmatning och - viktigt! - inte poängtera att det är amningen som ska eller bör vara avskild.

Karin sa...

Min son hade svårt fokusera på amningen ute bland folk i ett köpcentrum när han blev lite äldre, kanske från 8-9 månaders ålder. Skönt också att få sitta i en soffa i stället för diverse andra mer eller mindre obekväma ställen. En liten paus för oss båda innan det var dags att gå ut bland folk igen.

Jag har inte haft några problem med att amma ute i köpcentrum även där det funnits amningsrum. jag har valt det som passat bäst för mig och mitt barn för tillfället.

Anonym sa...

Det är bra med ammningsrum. Barn behöver lite lugn och ro också i samband med ammningen och det får de i detta ammningsrumm. Prova själva på Åhlens i Stockholm. Fungerar bra.

Lisa sa...

Sitter jag och fikar med mina kompisar och bebisen blir hungrig går jag ju inte ifrån för att amma. Men det är jättebra om det finns en lugn vrå där man kan gå undan om det behövs, som nu när bebisen börjar bli större och väldigt lättdistraherad.

Men jag hoppas att de som planerar bygget inte har tänkt sig ett amningsrum för att bli av med de som ammar offentligt, för så får det inte bli!

Anonym sa...

Jag bor i spanien och har har vi "sala de lactancia" i alla kopcentrum. det ar ju ett battre ord pa spanska for lactancia betyder bara perioden nar barnet far endast mjolk, sedan sager man lactancia materna eller lactancia artificial om det ar amning eller flaska. jag tycker de ar bra, dar finns skon fatolj, micro, handfat, skotbord etc. perfekt aven for min 16man om jag har tagit med egen mat till henne, lugn o ro vid maltiden. annars kan ju shopping tara en del pa sma barn, myket intryck osv.. sa jag tycker det ar bra. men den kan jag absolut amma precis vars som helst, jag bryr mig verkligen inte=)
/esther

Julia sa...

Jag håller med föregående talare som tycker det är bra med amningsrum. Min bebis blir väldigt distraherad vid bröstet nu för tiden, och jag tyckte det var otroligt lyxigt när vi var på Ikea och de hade inrett ett av skötrummen till amningsrum med mjuk belysning och en skön fotölj. Jag släckte taklampan och bara satt med henne en lång stund innan hon kunde slappna av tillräckligt mycket för att finna ro vid bröstet.. önskar att det fanns fler amningsrum faktiskt! Detta trots att jag inte har några problem med att amma offentligt.

Heidi sa...

Håller med Marit om att rummen borde verkligen inte heta amningsrum!

Anonym sa...

Kalla dem spädbarnsrum är inte helt klockrent heller, för har man barn över 1-2 år är de inte spädbarn längre och pga samhällets syn på amning kan man kanna ett ännu större behov av att få amma privat då. Men de är fortfarande små barn som visar på ett behov de har.
"Småbarnsrum" ? ? :-)

Sen kan man ju tycka att i en perfekt värld så skulle man verkligen kunna amma överallt. Men de där amningsrummen har klara fördelar: soffa/fåtölj med armstöd - inte alla caféer som har det. Gratis (Det är det inte att amma på fik.) Och parkbänkar/offentliga bänkar har sällan armstöd. Avskildheten kan hjälpa det nyfikna barnet.

Men Åhléns (sthlm) amningsrum var för mig ett dåligt exempel på lugn och ro, alla gånger jag var där med min lilla var det alltid fullt ös där. 5-7 föräldrar med småttingar, nån som byter blöja, nån i kö till det samma, nån som är påväg in, nån på väg ut, 2-3 som sitter i sofforna och ammar, pratar, nåt äldre syskon som skramlar med leksakerna på golvet osv...

Lotta sa...

Det jag tycker är märkligt är att de amningsrum jag har sett ofta är utmärkta med en nappflaska som symbol... varför då kalla det amningsrum?
När mitt första barn var liten och amningen krånglade och jag pumpade och koppmatade, då var det skönt med ett amningsrum faktiskt. Nu med andra barnet har jag nog faktiskt inte besökt något...