onsdag 9 juni 2010

Främjar amning anknytning och bindning?

Av Eva-Lotta Funkquist

Ja, skulle nog många människor svara. Ja, skulle nog även många forskare svara. Den mänskliga digivningsstrategin innebär att amning är mer än bara matintag. Mamman tröstar, lugnar och umgås med barnet genom amningen. Det här är inte samma sak som att amning är en förutsättning eller nödvändighet för bindning och anknytning. Låt mig med två citat illustrera detta. Det första är från en mamma som adopterat ett lite större barn (och förmodligen inte ammat det, åtmonstone nämner hon inte någon amning).

Jag hade inga problem med anknytningen, den kom omedelbums (den största kärlek man kan känna! så fort vi fick henne och det var tur, för första tiden var otroligt jobbig. Men dottern var ett typiskt ledset, undernärt barnhemsbarn som slog sig själv, slog huvudet i golvet eller väggen. Hon kunde inte titta oss i ansiktet och än mindre möta våra ögon. Hon var hellre två meter ifrån oss, än i vårt knä och hon skrek hysteriskt när vi tog upp henne. Hon var djupt deprimerad. Det är skönt att den tiden är över nu. Hon har blivit en ljuvligt kramig, lycklig, alldeles underbar, smart, liten flicka :-). Hon var 18 månader när vi fick henne.

Det andra citatet är från en mamma som efter en traumatisk förlossning har ammat, men som inte upplever någon bindning till barnet.

Breastfeeding my son in the first few months, certainly the first 6 but possibly as much as 9 months was an empty affair. I felt nothing at all. Breastfeeding was just one of the many things I did while remaining totally detached from my baby.

2 kommentarer:

mikaela sa...

Lite skrämmande, det sista citatet. hoppas hon kunde knyta an senare.

Ingrid sa...

Man ryser när man läser. Föräldraskap innehåller så mycket. Bra skrivet!