fredag 4 juni 2010

Oro för för lite mjölk 3

När brösten känns tomma

Av Marit Olanders

När mjölken rinner till veckan efter förlossningen kan en ordinär B-kupa förvandlas till svällande behag som kräver en behå långt upp i alfabetet. Man kan få synliga bevis på mjölkflödet genom att man läcker mjölk i tid och otid, eller brösten kan bli så spända att den lille nyfödde har svårt att ta tag rentav. (Då hjälper Cottermans grepp. Man formar handen lite som en tulpan och sätter fingrarna på jämna avstånd mot bröstet, runt bröstvårtan. Så trycker man inåt under ca en minut. Man kan t ex nynna igenom en vaggvisa under tiden, föreslår Jean Cotterman. detta mjukar upp bröstvårtan.)

Men efter en tid känns inte brösten sådär överspända längre. Mjölken läcker inte hela tiden (vilket i sig är rätt skönt att slippa för man slipper gå med en massa inlägg och/eller lukta sur mjölk). Samtidigt kanske barnet börjar bli lite mer aktivt och svårtröstat. Brösten känns tomma och sladdriga efter den första tidens hårda meloner.

Det betyder inte i sig att mjölken sinar! Den spända känslan i början beror ofta till stor del på att brösten svullnar när de är ovana vid att göra stora mängder mjölk. Och om det verkligen är mjölk som gör att brösten spänns ut till oanade proportioner så är det inget att sträva efter.

Den spända känslan ger brösten signal om att DRA NER på produktionen.

Överfulla bröst ger kroppen signal om att den gör för mycket mjölk.

När trycket i mjölkgångarna är som lägst är mjölkproduktionen som störst.

Om barnet får fri tillgång till bröstet och får amma så fort det smackar med munnen eller sätter händerna till munnen, och dess tag om bröstet är tillräckligt stort, så ställer mjölkproduktionhen normalt in sig själv på en lagom nivå.

Inga kommentarer: