torsdag 17 december 2009

Gap- och välkomstfreflexen

Den norska boken "Amming -til deg som vil amme" av Elisabet Helsing och Anna-Pia Häggkvist som kom förra året börjar med en liten ordlista över nyord och fyord. Ordlistan är givetvis på norska eftersom boken inte finns översatt till svenska (än) men en hel del ord går att använda på svenska.
Fyord är ord som vi använder utan att reflektera över det, men som kan förmedla ett annat budskap än det man tänkt. Hit hör "måltid" om amningsstund som bortser från att amning har andra kvaliteer än bara mat, och "snälla barn" om barn som sover för mycket och äter för lite.
Bland nyorden hittar jag "gap- och välkomstreflexen" om en viktig reflex. På engelska heter den enligt författarna "extrusion reflex" och det som avses är när barnet gapar upp och räcker ut tungan mot bröstet och formar tungan som en skål, redo att ta tag om bröstet med munnen.
Uttrycket sätter fokus på att det finns ett särskilt moment i barnets sökande efter bröstet när det är precis redo att ta ett stort tag. När man ser gap- och välkomstreflexen för man snabbt barnet jättenära bröstet så att det kan ta tag. När barnet gapar upp på detta sätt är det redo att börja dia.

Inga kommentarer: