tisdag 29 december 2009

Vem ska bestämma hur länge man ska amma?

Av Marit Olanders

Dagens Nyheter skriver om totalitära amningsideologer idag efter att ha lyssnat på Ekots inslag om att amningen minskar i Sverige. De totalitära amningsideologerna är personer för vilka det är ett problem att kvinnor helammar allt kortare tid i Sverige.

Men Hanne Kjöller vet bättre. Hugo Lagercrantz har berättat för henne att amningsrekommendationen är till för folk i u-länderna. Han ser inget skäl att helamma efter fyra månader i Sverige.

Hur kan Hugo Lagercrantz, eller Hanne Kjöller för den delen, ta sig rätten att avgöra om kvinnor bör amma eller ej? Det handlar nämligen inte om vad totalitära amningsideologer tycker, det handlar om att kvinnor tvingas börja med tillägg eller slutas amma helt tidigare än de hade tänkt sig. En del berättar sina historier i kommentarer här på Amningsbloggen. På lösa grunder har vårdpersonal eller andra i föräldrarnas omgivning prackat på dem bröstmjölksersättning i stället för att ge dem stöd och hjälp med amningen. I Ekot berättade Sofia Zwedberg att 80 % av kvinnorna ville helamma, medan bara 56% har kvar helamningen på fyramånadersdagen. Och det blir färre för varje år.

Amningshjälpen tar i dag emot så många som är besvikna, ledsna och har dåligt samvete för att de i god tro har följt råd som lett till att amningen har börjat krångla. Som så gärna vill slippa mecket med ersättningspulver, nappflaskor och kanske sessioner vid bröstpumpen, som vill kunna hala fram tutten och mätta sitt barn. Det går ju att komma tillbaka till helamning. Men det är inte så lätt alltid.

Jag tycker att folk ska få amma hur kort eller länge de vill. Att man ska ha möjlighet att göra det. Alltså är det mig Hanne Kjöller, ledarskribent på Sveriges största morgontidning, avser med "totalitär amningsideolog". Totalitär betyder allrådande, allomfattande eller diktatur. Det är en kraftfull anklagelse mot oss som vill att kvinnor ska ha en reell möjlighet att göra ett fritt val angående amning eller ej.

9 kommentarer:

Tina sa...

Bra skrivet. Det var en väldigt märklig vändning på artikeln i DN, rent ut sagt löjlig. Hur blev mammors besvikelse över att inte få till amningen en fråga om ideologi?

Anonym sa...

Oj, nu kastar fröken sten i det redan trasiga glashuset.

Frökens budskap är tydlig i denna blogg - mammor ska amma, punkt slut.

Så hoppa ner från de höga hästarna nu.

Tina sa...

*asgarv* Höga hästar? Och att börja benämna människor "fröken" ur intet är inte höga hästar, får jag anta?

Marit Olanders sa...

Anonym ombeds läsa bloggen grundligare. Det handlar alltså om att människor ska HA MÖJLIGHET att amma. Här ,t ex:
http://amningsbloggen.blogspot.com/2009/07/att-stotta-kvinnor-i-deras-val.html

Joy sa...

Anonym ombeds sluta med sina härskartekniker. Frökna sig så lagom. Ge alla kvinnor möjlighet att amma och ge alla argument och kunskap nog att ifrågasätta de kommersiella krafter som vill tvinga oss köpa en produkt vi producerar betydligt bättre själva.

Cecilia sa...

Och jag som trodde att Marit var Fru? *kliar mig i huvudet*

annan anonym sa...

hallå, sluta med pajkastningen.

Naturligtvis ska alla ha rätt att amma och få hjälp och stöd.

Jag tycker synd om Hanne Kjöller som inte fått uppleva det underbara med amningen, och jag håller med artikeln om att en erfaren journalist som Hanne borde veta vilka effekter det har att gå ut med uttalanden på det viset. Det hjälper ju tyvärr inte mammorna och kontakten med de små.

I inlägget frågas det "Vem ska bestämma hur länge man ska amma?" - ja vad säger ni, är det upp till mamman och barnet eller bör pappan ha mandat i den frågan. "Nu tvingar du ungen bort från bröstet, nu är han/hon för stor. Låt han/hon skrika lite, det är inte så farligt!" ?

Heidi sa...

Jag gillar citatet från en pappa som fanns med i Amningsnytt tror jag, "tja, mina barn gillar att amma och jag gillar mina barn." I de bästa av världar borde ju pappan stödja mamman o barnet i det som de vill.

Anonym sa...

Jag läser här för första gången och jag måste bara reagera på personen ovan som nedlåtande kallar bloggaren för "fröken". Jag önskar att folk inte höll på med sånt, även om man tycker olika i sak behöver man ju inte vara nedlåtande och syssla med härskarteknik.

Mvh S