måndag 7 december 2009

Lita på dig själv

Av: Eva-Lotta Funkquist

- Lita på dig själv och inte på alla råd, säger Hugo Lagercrantz till alla föräldrar i senaste numret av Föräldrar & barn (12 09). Sen ger han sju beska droppar mot de vanligaste föräldrafelen. Föräldrar ska inte sätta bebisen framåt i barnvagnen, föräldrar åker för mycket på semester, låter tv:n vara barnvakt och köper för mycket leksaker, enligt Hugo. Han menar också att föräldrarna ska våga prova femminutersmetoden, köpa böcker istället för leksaker och inse att babysim mest är för uttråkade föräldrar.

Hugo (64!) ger själv inte råd, nej han berättar för moderna föräldrar hur det ÄR utifrån bland annat forskning. Men jag tror nog tyvärr att han mest säger hur det ÄR enligt honom, utan forskning. Om föräldrar känner att det är jobbigt med femminutersmetoden och inte vågar använda den, är väl just det ett tillfälle då de ska lita på sig själva och inte på auktoriteter, eller?

Och du Hugo, när du har nockat dina elever, säg mig, hur tror du då att de ska komma ihåg vad du lärt dem?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var väldiga pekpinnar. Såg däremot att Hugo Lagerkrantz m fl skrivit en artikel om spädbarns sömn i Läkartidningen och slutsatsen var att samsovning är nog ok

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=13357

Veronika sa...

Javisst... Först skriver Hugo Lagercrantz massor med gånger att samsovning ökar risken, fast mindre om man inte har druckit alkohol (som om det normala var att dricka alkohol och att inte göra det vore ett undantag). Sedan skriver han att det inte är slutgiltigt bevisat att all samsovning är farlig och att det inte är en risk (helt plötsligt) men att då måste spädbarnet ligga så fritt som möjligt "varför det kanske trots allt är enklare att lyfta över barnet i dess egen bädd efter amning".

Inte så väldigt starkt godkännande precis.