torsdag 15 april 2010

Damned if you do, damned if you don't

Av Marit Olanders

Medlemmar i organisationer för amningsstöd har beskyllts för att glorifiera amningen och helgonförklara kvinnor som ammar. Det har också funnits en präktighetsstämpel på amning, något som duktiga kvinnor, med villa, vovve, volvo och ett stadigt förhållande med barnets far, ägnar sig åt i lagom stor mängd lagom länge.

När det visade sig att alkoholmängden i bröstmjölk efter ett glas vin är så liten att den knappast kan skada barnet kom triumferande kommentarer: Där ser ni! Man behöver inte vara så himla präktig! (Men att ingen som har hand om spädbarn bör dricka alkohol eftersom impulskontroll och omdöme försämras var det tystare om.)

Att lagom amning förknippas med präktighet eller duktighet gynnar knappast någon, precis som det inte gynnar någon att utmåla kvinnor som ammar kortare tid än amningsnormen föreskriver som "dåliga" eller kvinnor som ammar längre tid för slappa och dåliga på gränssättning.

Nu uppmuntrar jag rökande och snusande mammor att fortsätta amma - den som så önskar
- och blir anklagad för att uppmuntra rökning i sig.

Damned if you do, damned if you don't.

10 kommentarer:

Johanna Stenius sa...

Det är väl knappast är en ANKLAGELSE att amningssstöds-organisationer lyfter fram ammande kvinnor? Det är väl ett av argumenten för att kvinnor som vill ska orka fortsätta amma?
Och det du skriver om rökning - kan onekligen tolkas som att det är okej att röka medan man ammar. Du skriver ju det.

Vi som gärna lyfter fram det positiva med ett fritt val mellan amning och flaska, utan pekpinnar, framställs ofta gärna som fanatiska amningsmotståndare. Det är inte mitt syfte, vill man amma ska man få det stöd man behöver. Vill man inte ska man inte behöva bli ifrågasatt och utsatt för övertalningsförsök.

Amningsbloggen sa...

Johanna, det finns enligt min åsikt fanatiska amningsmotståndare (liksom det finns fanatiska amningsförespråkare) men du är inte en av dem. Vi är helt överens om att det - i teorin - står var och en fritt att välja att amma eller ej efter behag. Att det finns en amningshets har vi skrivit om både här på bloggen och i Amningsnytt. Jag skulle bara önska att du kunde inse att det finns en flaskhets också. Vilkendera man råkar ut för, eller om man får bra, lyhört stöd - beror sannolikt på slumpen.

Kim sa...

Johanna, jag tycker inte det är samma sak att säga att amning är bra även om man använder nikotin, som att säga att det är bra att röka eller snusa. Jag tror vi kan ha större förtroende för människor än att tro att de ska missuppfatta texten så.

Jag har flera gånger hört aktiva inom amningshjälpen efterfråga en fristående organisation eller liknande som kan ge opartisk information om flaskmatning, det finns tydligen i Norge. Du kanske vore rätt person för ett sådant initiativ? Mer saklig information måste ju vara det bästa sättet att komma ifrån den infekterade och föga konstruktiva debatt som blossat upp kring amning/flaskmatning de senaste åren.

Johanna Stenius sa...

Tack för intressanta synpunkter på min kommentar. Jag har tidigare skrivit att den ammande mamma som känner sig osäker säkert kan känna en "flaskhets", alla utgår ju från sin unika situation och känner sig lätt kritiserade, särskilt mitt i det nyblivna föräldraskapet där man i många andra perspektiv också känner sig orolig och utsatt. Tyvärr är det ändå så att en osäker ammande mamma har lättare att hitta argument och stöd i dag, än en flaskmatande. Informationen och stödet FINNS INTE, man får leta på forum och har tur om bvc vågar svara på ens frågor. Flaskhets eller inte, amningsförespråkandet är definitivt större.

Så ja, det borde finnas ett flaskforum där alla som vill kan söka information och diskutera. Jag har fått höra förr att det kanske skulle kunna komma från mig, och vem vet vad som händer i framtiden. Min (och mina kollegers) bok om flaskmatning är i full produktion, jag hoppas att den kommer att fylla ett gapande tomrum.

Heidi sa...

Johanna, jag upplever det helt tvärtom, att flaskhetsen är större (jag jobbar på BB). Sen finns en del kvinnor som upplever sig hetsade till amning så de velat amma från början och inte får tillräckligt hjälp. Jag tycker att det är viktigt att vi börjar prata om hur man ger RÄTT hjälp. Som det ser ut idag på BB så är mycket av den hjälpen som ges på BB direkt skadlig för att kvinnan ska kunna fortsätta. Men detta med amning är ju en kvinnlig fråga som inte prioriteras.
Sen kan det vara värt att fundera på att flaskmatningen har en mångmiljonindustri bakom sig. Amningen har inte det. Hjälpmammorna i amningshjälpen jobbar ideellt. I sjukvården får man lite utildning men tro mig, det behövs mer.

wonderkarin sa...

Marit: Folk har alltid åsikter. Om allt. Jag sållar för det mesta och kör en "le och nicka" princip en hel del. Men visst, vissa dagar blir man trött.

Johanna Stenius sa...

Heidi: det är ju det stora problemet med flaskmatning, det där med miljonindustrin som ligger bakom. Just därför behövs oberoende information om det, som inte är styrd av ett företag (något många föräldrar i dag är utlämnade till). För miljonindustri eller inte, för många föräldrar kan mjölkersättning vara livsnödvändigt.

Wonderkarin: Håller helt med dig.

Heidi sa...

Johanna: Där har du en poäng, men jag tänker även på rätten att få göra informeradeval och då måste man ju få säga till exempel en sån här mening "Även om det går över nikotin och nedbrytningsprodukter i mjölken så utklassar den fortfarande bröstmjölksersättning och välling som späd- och småbarnsmat."

Johanna Stenius sa...

Heidi: nej, det tycker jag ändå inte att man kan säga. Utklassar är ett väldigt starkt ord att använda, och definitivt skuldbeläggande mot mammor som inte ammar. Man kan säga:
"Även om det går över nikotin och nedbrytningsprodukter i mjölken så kan du fortsätta att amma om du vill det, bröstmjölken skyddar potentiellt mot astma" eller liknande.
Varför ens nämna ersättning i detta sammanhang? Vill man amma så vill man, vill man inte så är det inte ens en diskussion.
Jag tycker inte att man ska lägga en värdering i det ena eller det andra. Bröstmjölk är bra, det är sant. den är det oavsett om bröstmjölksersättning är bra eller dålig. Skillnaden behöver inte användas som argument.

Tina Wiman sa...

Jag förstår inte din tanke Johanna. Alternativet till bröstmjölk är ersättning. Frågan i det här ämnet var inte om bröstmjölk i största allmänhet är bra eller ens bättre än ersättning, utan att bröstmjölk från rökande/snusande mammor är bättre än ersättning, det som är alternativet om en rökande mamma slutar amma. Och det är den. Hur kan man presentera det faktumet utan att nämna ersättning?

Som flaskmatande mamma blir jag provocerad av den här meningen: "Vill man amma så vill man, vill man inte så är det inte ens en diskussion." Jag har inte valt bort att amma, det gick helt enkelt inte. Jag har inte valt att flaskmata, jag har valt att mitt barn ska överleva. Ersättning är helt ok mat för bebisar. Men det är inte i klass med bröstmjölk, varken näringsmässigt eller med tanke på alla andra ämnen mjölken innehåller och ersättningen saknar. Bröstmjölk är inte "bäst" för bebisar, det är bebisars normala föda. Ersättning är just det - ersättning. Det är bara ett faktum. Inget som ger mig dåligt samvete när min dotter klunkar i sig från flaskan.