fredag 16 april 2010

Vi tar det igen ...

Det är inte bra att snusa eller röka under graviditet och amning.
Men det är bra att amma om man röker eller snusar.


Läs mer på Kellymom.

9 kommentarer:

Lin sa...

Jättebra!
Själv tyckte jag att det var klockrent redan första gången, men det är aldrig fel att förtydliga och upprepa.
Det är ytterst viktig och angelägen information! Tack!

Anders Grusell sa...

Onödigt tillkrånglat.
"Ge fan i cigg och snus om du ammar" är mer koncist.

Amningsbloggen sa...

Anders, som du säkert vet är tobak starkt beroendeframkallande. Om det bara hade varit att "ge fan i" tobak så hade vi inte haft så många rökare som så förtvivlat gärna vill sluta men inte kan. Det är lika meningslöst att säga åt rökare att "ge fan i" att röka när de INTE KAN som att säga till en kvinna att hon ska amma när hon INTE KAN.
Marit Olanders

Sofie sa...

Varför är det så förtvivlat provocerande att referera forskningsresultat som gäller amning och hälsa?
Jag förstår faktiskt inte...

Anna sa...

Dessutom lite fel Anders. Det är lämpligt att sluta röka oavsett om man ammar eller inte. Och även om man är pappa till barnet!

Men det kan som sagt vara en svår process att sluta.

Johanna Stenius sa...

Sofie: Det är provocerande (och enligt mig fel) att lyfta fram enskilda forskningsresultat och göra dem till "sanning" för att man gärna drar alla över en kam, när forskningsresultatet oftast är ett av många, där andra kanske säger en annan sak. Tycker dock det är ok att lyfta fram forskningsresultat i en blogg som den här. Tycker det är mindre ok i tex kvällstidningar.

Amningsbloggen sa...

Just för att inte överbetona enskilda forskningsreslutat så länkade jag i detta fall till Kellymom som i sin tur anger en hel rad med källor.
/Marit

Johanna Stenius sa...

Marit, jag såg det, bra med källhänvisningar tycker jag. Och jag menade inte heller just det här fallet , utan snarare nyheter som den här:

http://www.alltombarn.se/bebis/amning-ger-lydiga-barn-1.19977

Eva-Lotta sa...

Johanna! Jag världen är full av lite tokiga slutsatser. Men detta var i alla fall en studie, förmodligen behäftat med bias. Kvinnor som ammar, kanske ännu mer i USA, är en subgrupp med speciella värderingar även i frågor som inte rör barnets mat. En annan vanlig slutsats som en del tror på är att flaskmatning är vägen till ett jämlikt föräldraskap. Den slutsatsen är ju också (förmodligen i ännu högre grad) behäftad med bias eftersom det inte finns några studier som stöder den. Nu kan det ju faktiskt vara så att felaktiga slutsatser faktiskt leder till ny kunskap. Det som tolkades som lydiga barn kanske mer handlade om socialt välfungerande barn och var de barn som växte upp under goda sociala förhållanden. En sådan iakttagelse kan leda till ny forskning som faktiskt lyfter frem något betydelsefullt.
Hälsar Eva-Lotta