måndag 5 april 2010

Amningsbloggen först med nya trenden

Tina Wiman gästbloggade om amning som multitasking i oktober förra året. Amningsnytt skrev om fenomenet i nr 1/10. Nu hänger den övriga pressen på, både Stockholm City och Aftonbladet utnämner multitask-amningen som den nya trenden.

Kvinnor har antagligen alltid gjort andra saker parallellt med amningen. Den privata amningen är en uppfinning som är ungefär 100 år, det vill säga ungefär jämngammal med idén om den reglerade amningen. Tvärt emot vad t ex Hugo Lagercrantz tror ger reglerad amning i hemmets vrå knappast mamman mer frihet. Frihet blir det när man ammar med ena handen och något annat med den andra.

Fri amning är dessutom den bästa garanten för en jämn och lagom mjölktillgång och ett mätt och nöjt barn.

5 kommentarer:

Maria sa...

Sitta vid datorn eller läsa lite tycker jag går bra, men får inte till nåt mer avancerat. Det känns som för mycket på en gång (vanesak?) och dessutom får min kille "kallsupar" när jag försöker gå och amma. Kan ni inte göra en guide för oss som vill men inte riktigt får till det?

Marit Olanders sa...

Vilken bra idé med en guide! Ska se vad vi kan få till. Angående att din son får kallsupar kan jag tänka mig två orsaker. Antingen att han ligger med hakan in mot bröstet för mycket om du står och går och ammar. Pröva i så fal att lägga honom så han har näsan mitt för bröstvårtan när han tar tag, även då. Tänk hakan I, näsan FRI även om du inte sitter och ammar.
Eller så tänker jag mig att du kanske har mycket mjölk, och/eller kraftig utdrivningsreflex. Då kan det också hjälpa att mjölken har så rak väg som möjligt ner i svalget, om du förstår hur jag menar.

Maria sa...

Jo jag har mycket mjölk och kraftigt tryck emellanåt, ska försöka se om det kan hjälpa med noggrannare placering av hakan och näsan. Nu är han ett halvår och äter relativt snabbt, men det vore underbart att kunna vara lite mer rörlig framförallt om vi får fler barn.

Tack Marit för en jättebra blogg :)

Sofie R sa...

Idag stekte jag pannkakor och ammade, följde treåringen på hans cykeltur och ammade, bjöd fika och ammade, satt i styrelsemöte och ammade.
Nu ligger jag och surfar och ammar.
Multitask-amning känns så "naturligt" (haha) så det borde inte behöva ett eget ord, tycker jag.

Mitt tips: en bra bärsjal eller amningsbar sele är toppen för handsfree-multitask-amning!

wonderkarin sa...

Jag ammar och twittrar på min iPhone. Tror inte jag hade klarat att amma om jag inte fått pilla med annat, är en ostoppbar multitaskare.