måndag 10 maj 2010

Har vi nått botten nu?

Av Eva-Lotta Funkquist

1996 ammades 43,1 % av alla svenska sexmånaders bebisar fullt.

2007 endast 12,3 %.

Snart kommer statistiken för 2008.

Och jag undrar; har vi nått botten nu?

6 kommentarer:

Sofie sa...

Men -96, var det inte en annan definition på helamning då? Eller minns jag fel?

Marit Olanders sa...

Nej du minns rätt. Fram till 2002 räknades "enstaka smakportioenhr" in i enbasrt amning. Amningen har fortsatt att minska i förekomst hela 2000-talet men hur många som ammade exklusivt, utan att ge någon annan mat eller dryck 1996, vet vi inte.

Sofie sa...

Men trenden efter den nya definitionen har varit nedåtgående?
Jag fick en broschyr från BVC-ssk förra gången där det stod så fint i början att det rekommenderas helamning i sex månader, men sedan i själva texten så gavs det många exempel på hur det ändå förväntades att man börjar från fyra mån. Jag tycker det är tröttsamt...
Nu igår fick vi också en present till F fem mån i brevlådan. Ett kuvert från folktandvården västra götaland med en barntandborste och liten tub tandkräm. Och i medföljande informationsblad stod att läsa om hur man ger sina barn god tandhälsa, på första sidan framgick att informationen gällde barn omkring sex månader (då många får sina första tänder) På sista sidan stod det hur viktigt det är att barn inte småäter mellan målen. Inte mycket fri amning där inte ;-)

Andrea sa...

Men tandvården! *tar sig för pannan* De vill väl helst att barn skulle levt på enbart vatten om det vore möjligt! Ok att det är viktigt med tänderna men ursäkta om jag tycker att den allmänna hälsan faktiskt är viktigare...

Men ja, håller med om att det är väldigt mycket dubbla budskap när det gäller helamningen. Det påstås att "folk tror att man MÅSTE helamma i sex månader" (fritt citerat ur en föräldratidning jag läste nyligen) men jag har då inte träffat en bvc-sköterska, läst en enda barnmatsbroschyr, som inte propagerar för att börja med smakisar runt fyra månader.

Anonym sa...

Många kanske faktiskt inte vill helamma i 6 månader. Det kan ju vara problematiskt att helamma om man vill dela föräldraledigheten rakt av och det finns det folk som vill. Sedan är det nog många som känner sig bundna av just helamning även om de gillar delamning. Det relevanta vore ju att fråga mammor om de har helammat så länge de har önskat, inte om det har helammat enligt rekommendationerna.

Amningsbloggen sa...

Anonym! Javisst kan det vara relevant. Men tyvärr är det nog så att en väldigt stor del av de kvinnor som inte ammar fullt till 6månader egentligen hade velat göra det.
Man frågade kvinnor på KS innan de födde barn. Då sa 80% att de ville amma fullt i 6 månader. Man vet också att många kvinnor slutar amma mycket tidigare än de egentligen vill.
Mycket rådgivning går ut på att de finns fördelar med att börja med mat tidigare.
Hälsar Eva-Lotta