onsdag 16 mars 2011

Åh, det är en sorg i mig

Av Eva-Lotta Funkquist

Skrev Petra i kommentatorsfältet. Hennes syster hade fått veta av vården att mjölken inte "räckte till" och nu gav hon ersättning. Jag känner igen det där. Många har berättat om det för mig. Det är sorg många känner när kvinnor i deras närhet får fel information om hur amning fungerar. Att samhället/ kulturen har rätt kunskaper kring födande och amning kanske har varit mänsklighetens viktigaste faktor för överlevnad och förr i tiden var det de äldre kvinnorna som förde kunskapen vidare.

Jag har mött många extremt krångliga amningar. Jag har många gånger suttit i mörkret och plötsligt hört ett barn svälja för första gången. Ljudet har fyllt hela rummet. Visst, jag vet att det kommer bli folk av det där barnet även om det aldrig ammar en droppe. Jag blir lycklig i alla fall.

Man behöver inte amma i Sverige. Det blir folk av barnen ändå. Men vården måste ha rätt kunskap för att hjälpa de som vill amma. Att förminska amningens betydelse är inte rätt väg att gå.

3 kommentarer:

Hillalilla sa...

Jag hade jätteproblem i början med amningen. Och trots att det rann mjölk från brösten konstant och hela sängen var blöt så ville personalen på bb ge ersättning. Inte ett ord om att handmjölka eller pumpa!
Jag är så glad att amningshjälpen finns och att ni sprider information, för hade jag inte läst på om amning och amningsproblem innan förlossningen så hade jag antagligen litat på dem och gett upp. Trots att jag första tiden hade mjölk för att mätta flera barn. Nu hade jag mod nog att säga nej och be om hjälp med att handmjölka.
Tack för att ni finns!

Karin Sutare sa...

Hillalilla: tack, det värmer! Vad fint att du kunde få gehör för det du visste;)

Anonym sa...

Jag känner precis så. En ytlig bekant till mig har precis efter någon dag valt bort amningen. Hon möttes av en storm av hejarop och "bra för dig". Jag valde att inte säga någonting.
Hon hade ju redan fattat sitt beslut och jag ville inte skuldbelägga henne men en liten liten sorg smög sig in i mig.