lördag 5 mars 2011

Det är inte så ofta man får en impuls att spotta på golvet

Av Eva-Lotta Funkquist

På mitt arbetsrum sitter en affisch med Röda korsets tolv hälsobud. Den ser ut att vara från 30-talet. Det åttonde hälsobudet lyder: Spotta ej på golvet. Det är osnyggt och smittofarligt. På bilden syns en pappa, iklädd slips, spotta på golvet då han sitter och läser tidningen. Bredvid honom sitter ett barn som säger usch!

Liknande budskap har man ju sett några gånger. Jag vill minnas att det fanns en skylt på tågen förr i tiden med förbud mot att spotta. Jag vill också minnas att i Kerstins Ekmans Vargskinnet så berättar den samiska kvinnan att hon endast en gång i sitt liv sett en text på samiska; på postkontoret stod det: spotta ej på golvet. Jag gissar att de flesta människor inte längre behöver kontrollera impulsen mot att spotta på golvet. Vi har inte längre något behov av att spotta på golvet. Skyltarna har också försvunnit.

Enligt den fanske vetenskapsfilosofen Michael Foucault beror det här på en inre självomvandling som människor har genomgått i det västerländska samhället. Genom urskiljningprocesser och smutskastning formas människor så att behoven att göra det som är icke önskvärt tillslut upphör och det här är en viktig princip för det disciplinära samhällets utveckling. Den västerländska människan har påverkats att uppfatta amning utanför en snäv norm som avvikande och icke önskvärt beteende. Normen påverkar mamman att själv, genom ett frivilligt och aktivt handlande, omvandla sig och barnet.

3 kommentarer:

Veronika sa...

Jag har alltid trott att vi inte vill spotta på golvet längre eftersom vi inte tuggar snus i samma omfattning.

Brukar utomhuslevande, odisciplinerade, med inläggets termer (Foucaults?), människor som inte tuggar snus, betelnötter eller liknande spotta ofta? Någon som vet?

Lotta sa...

I kina sitter fortfarande (så sent som 2005 när jag var där senast ialla fall) uppmaningar om att inte spotta på golven. Detta inne i nybyggda varuhus. Expediterna harklar sig istället ljudligt och spottar i en liten papperskorg bakom disken...
Mig veterligen tuggar dom inte tobak där...

Trulsa sa...

Det är jättevanligt att man ser framförallt unga tonårspojkar men även tjejer som står och okynnesspottar på golvet, känns som att det är en innegrej... De står och småspottar på samma ställe en halv evighet och efteråt är det spottfläckar i en vid cirkel runt dem. Ser även rätt ofta när de sitter ner på stationen eller liknande och sitter och spottar på golvet mellan fötterna på sig själva, harklar upp en stor loska och låter den sakta droppa till golvet... Jag tycker det är så sjukt äckligt och ouppfostrat...