tisdag 23 augusti 2011

Amma efter ettårsdagen 4

När tålamodet tryter - dags att pausa?

Av Marit Olanders

En mamma kan bli trött på att amma, påpekar Cecilia Moen i boken Trygga barn & trygga föräldrar. Man kan känna sig ambivalent när man ser barnets längtan och förtjusning, samtidigt som man känner att man inte VILL, inte ORKAR. Cecilias tips är att man tar en paus från amningen i stället för att amma oftare än man orkar, vilket senare kan gå ut över barnet. Om pausen blir permanent eller tillfällig kan man besluta efter hand.

Det är lättare att börja om med amningen när barnet är lite större.

5 kommentarer:

Madelene sa...

Jag löste det genom att göra någon slags system; OK vi ammar när vi vaknar och när vi ska somna (generellt) Inte varje gång du slår dig på tån eller bråkar med storasyster eller legobitarna är dumma. Sonen är drygt tre år.

m.k.b. sa...

Jag förstår inte hur det går till. Det är inte bara för mig att säga: Ok, vi tar en paus nu! Mitt barn skulle gråta ögonen av sig och få raseriutbrott utan like om jag skulle vägra honom bröstet. Det känns inte värt att gå igenom det, och inte rätt mot honom, för att sedan, efter några månader komma och säga att Jo förresten, nu får du amma igen. Finns det någon som har lätta amningsavslut och som bara kan slå av och på amningsknappen utan att barnet mår dåligt?

Marit Olanders sa...

m.k.b Nej man ska ju inte sticka under stol med att barn kan bli ledana om de inte får amma. Det är ju en avvägning. Har du sett Cecilias text Amningens kostnad och inneboende konflikt? http://www.abctidning.se/x0701a.html

m.k.b. sa...

Jag ska läsa den igen. Egentligen skulle jag ju dö av sorg om jag slutade amma, det är inte alls ett alternativ, jag älskar ju att amma. Kanske vill jag bara klaga lite :) Tack ändå! <3

Anonym sa...

Jag skulle vilja läsa mer inlägg om amning av barn i ca 2-årsåldern. Det är här jag sökt styrka varje gång jag känner mig knäckt. Idag är jag slut för att min dotter ville ammas 3 timmar igår för att somna o ändå inte somnade o sen skrek konstant i 1,5timme för att hon inte fick mer för jag klarade det inte. Oftast funkar allt bra, men när man blir helt slut är det skönt att hitta de här blogginläggen. Det är ju inte så lätt att bara sluta när amningen är trygghet o glädje för ens barn.