fredag 31 augusti 2012

Nyhetsmorgon om amning

Av Marit Olanders

Idag uppmärksammar TV4 Nyhetsmorgon att amningen fortsätter att minska i Sverige. socialstyrelsen publicerade ju amningsstatistiken över barn födda 2010 i förrgår och som väntat fortsatte amningsförekomsten att sjunka. Äntligen uppmärksammar de stora medierna det jag har påtalat i många år nu. (Kanske hänger det ihop med att Socialstyrelsen nu medger i sammafattnignen längst fram i dokumentet att amningen går ner och man slipper läsa alla tabeller och diagram för att se det.)

Ju längre tiden går desto tydligare blir det också att amningsförekomsten hänger ihop med att myndigheter satsar på amning. Inte gneom att pressa kvinnor att amma, vilket är helt bortkastat i bästa fall och kontraproduktivt i sämsta fall, utan genom att ta bort hinder från fungerande amning, såsom tillmatning med bröstmjölksersättning när det inte är medicinskt motiverat (och mamman vill amma, vilket de flesta vill) och kunna berätta hur man verkligen ska göra för att få det att fungera.

Nu sätter jag på teven!!

2 kommentarer:

Sanna sa...

När jag precis hade fött mitt barn sa en läkare till mig med sträng min att det var medicinskt motiverat att ge ersättningstillägg efter varje amning. Han kollade inte taget eller gav några som helst råd om hur jag skulle göra för att öka min mjölkproduktion. Min dotter hade gått ner i vikt, men inte så mycket som 10 procent. Tror du att det verkligen var medicinskt motiverat att ge tillägg efter varje amning? (Vi ammade hela hennes vakna tid, så det var svårt att mata efter varje amningstillfälle).Jag var redan fruktansvärt orolig, och läkaren gjorde mig ännu mer orolig, såklart. Tack för viktig blogg/Sanna

Marit Olanders sa...

Alla goda ideer behövs för att kvinnor ska kunan amma i den utsträckning de själva vill! Stockholm, Uppsala och Gotland ligger ganska jämnt i topp i amningsförekomst för 2010:orna. Men även i de landstingen så minskar amningen. Jag letade fram statistiken för barn födda 1996 på socialstyrelsens hemsida och den visar att amningen även i Uppsala län har gått ner, dock mer vid 4 och 6 månader (från 86 % till 80 % respektive från 75% till 70%). Så kanske BB på väg gör nytta för den första tiden. Någon annan som har erfafrenheter av det?