torsdag 23 augusti 2012

Transperson fick inte bli amningsrådgivare

Av Marit Olanders

Trevor är transperson och identifierar sig som man. Han ammar sin 16-månaders son med hjälp av tillmatningsset och hjälp igång med amnignen fick far och son av sin lokalgrupp inom La Leche League i Winnipeg, Kanada. men när trevor ville bli amnignsrådgivare inom La Leche League i Kanada fick han nobben. Enligt reglerna måste man vara mamma och ha minst nio månaders erfarenhet av amning. Eftersom Trevor identifierar sig som pappa är det kört, i alla fall nu. Läs Trevors historia här.

I Amningshjälpen finns inga krav på att man måste vara kvinna eller ha ammat en viss tid för att få bli hjälpmamma. Man ska vara aktiv medlem i föreningen och skriva provet. Föreningen har också haft åtminstone en hjälpmamma som inte hade egna barn. Kanske skulle föreningen också behöva hjälppappor, men det har ingen nappat på än.

3 kommentarer:

Malin Strid sa...

Knasigt av kanadensarna. Jag tänker att ju större mångfald bland hjälppersonerna desto bättre. I en del situationer och för en del personer kan det vara tryggast att få hjälp av någon som har liknande erfarenheter -- och då är det viktigt att det finns personer med många olika bakgrunder att vända sig till. Och ibland är det viktigast att hjälparen är kunnig och klok, och då spelar bakgrund och erfarenhet ingen roll alls.

wonderkarin sa...

Jag har hört kritik mot just La Leche League för att de är heteronormativa förut.

Anna Herting sa...

Jag tycker att Trevor dessutom sätter en fin fokus på att amning inte behöver betyda bröstmjölk i första hand.

Trevor och son, måste finna helt andra värden i sina amningsstunder. Tröst, närhet osv

Något att hålla i minnet när vi använder ordet amma.