söndag 14 oktober 2012

Så kom Vintergatan till

Av Marit Olanders


Nu när nätterna blir längre är det en hisnande känsla att vända blicken mot rymden och förlora sig i de tusentals ljusa prickarna på stjärnhimlen.  Är det tillräckligt mörkt där man befinner sig (läs: inga gatlyktor) ser man tvärs över himlavalvet som ett ljusare band av tusentals små, små stjärnor - Vintergatan.

PÅ engelska heter Vintergatan The Milky Way och man kan ju tänka sig att det vita ser ut som en rännil med mjölk. Men det är inte komjölk som avses, utan humanmjölk! Ordet galax kommer från grekiskan och betyder just Mjölkvägen.

Ordet hänger ihop med en berättelse ut den klassiska grekiska mytologin. Guden Zeus fick barn ihop med en jordisk kvinna, halvguden Herakles, som också är känd under sitt romerska namn, Herkules.

Av någon anledning, som jag inte hittar i en hast, ville Zeus att Herakles skulle amma av hans fru Heras mjölk. Hera, som antagligen var sur på att Zeus hade varit otrogen gjorde vad hon kunde för att göra livet surt för Herakles, vägrade. Men Zeus lade Herakles till Heras överfulla bröst när hon sov, och Herakles började amma. Hera vaknade och upptäckte vad som var på gång och knuffade genast bort Herakles från bröstet. Alla som har varit med om att ett dibarn plötsligt släpper bröstet mitt under pågående amning vet att då sprutar mjölken i starka strålar.

Denna mjölkstråle bildade alltså Vintergatan och gav namn åt galaxen och är fullt synlig även i natt, om molnen skingrar sig.4 kommentarer:

Signe sa...

Han ville att sonen skulle bli en gud/gudomlig, och eftersom mamman var jordlig skulle barnet då få av en gudinnas mjölk, för att få gudomliga egenskaper, så har jag för mig att det var. Tintorettos målning finns på The National Gallery i London. Den mjölk som föll ner på jorden blev till vita liljor. Samtidigt födde modern en tvilling vill jag minnas, som hade en annan far... Gudasagorna är ju fantastitsk, eller hur?
Signe

Marit Olanders sa...

Tack Signe! Jag hoppades att du skulle höra av dig!

Borta sa...

Åh, så fint! :D

Anonym sa...

Wow, är det du som har målat den där tavlan Marit?! Hade ingen aning! ;-)