tisdag 7 maj 2013

blondinbella tycker till om amning

Isabella "Blondinbella" Löwengrip gick för någon veckan sedan ut och berättade att hon väntar barn. Med tanke på det stora inflytande hon har över framförallt unga kvinnor hoppades jag att hon i och med det stundande moderskapet skulle förmedla en positiv syn på amning. I dag svarade hon på läsarfrågor i sin blogg och en fråga löd:

"Hej Isabella! Tror du att du kommer ändra din åsikt om att förbjuda barn på vissa caféer när du själv får barn? Kommer du att välja barnanpassade caféer när bebisen har kommit?
Jag var gravid när jag skrev om det i bloggen. Jag tycker att caféägaren själv ska bestämma om det vara barnvänligt eller inte. Det finns vissa cafér jag redan nu vet att jag skulle undvika med barnvagn oavsett förbud eller inte på grund av att jag vet att många människor har viktiga möten där och så vet jag vissa cafeér som det skulle fungera utmärkt på. Jag tycker bara att det är bra om det blir mer nischat. Då blir vissa cafeer ännu mer barnvänliga, eller jobb eller hund! Dessutom kommer jag aldrig någonsin amma öppet vilket jag tycker är äckligt men det kan vi ta senare .."

Isabella gör alltså klart redan nu att offentlig amning är äckligt och att det är ett ämne hon kommer att återkomma till. Med tanke på att hon i andra sammanhang vågar gå sin egen väg och bryta mot normerna och därmed potentiellt skulle kunna bli en positiv förebild även när det kommer till amning är det beklagligt att hon uttrycker sig på det här sättet om offentlig amning. Amning i sig är inte äckligt men däremot finns det en samhällsstruktur och kultur som får många att ändå uppfatta amning som just äckligt. Jag håller tummarna för att Isabella ska ta sig en funderare på hur det kommer sig att hon tycker att amning är äckligt och om det verkligen är ett budskap som hon vill förmedla till sina läsare.

23 kommentarer:

Knyttets mamma sa...

Men suck. Suck, suck, djup suck.

Sonja sa...

Va tråkigt att läsa att hon skriver så.

Anonym sa...

Intressant att se om hon återkommer till ämnet då. Det är rätt stor skillnad på att själv välja bort att amma offentligt och att tycka att det är äckligt när andra gör det. Oklart vad hon menade här.

Anonym sa...

Förhoppningsvis ändrar hon sig när hon fått barn!

Anonym sa...

Det är intressant med skillnaden mellan att visa kroppen naken (ok) och amma (äckligt). Jag har så svårt att förstå varför.
MG

Anonym sa...

Blondinbella har full rätt att tycka att amning är äckligt. Hon har heller ingen skyldighet att redovisa varför hon tycker så.
Det enda man kan kritisera i det här är MÖJLIGTVIS att hon uttrycker sig lite klumpigt och onödigt provocerande. Men ingen har rätt att kritisera att hon tycker som hon gör eller att hon säger vad hon tycker. Yttrandefrihet, kallas det.

Annica sa...

Klart hon får tycka exakt vad hon vill. Men behöver hon skriva det i bloggen? Vissa ämnen är ju känsligare än andra och varför ska man prompt uttrycka sin åsikt om ALLT? Ska man tex skriva att bögar är äckliga om man nu skulle tycka det? Nej, det kan ju vara vettigt att hålla för sig själv. Samma om detta område anser jag.

Svenny sa...

Så tråkigt att folk tänker så. Barn äär människor med lika rättigheter som vuxna. Barn är viktiga för samhällets funktion och de SKA synas, höras och ta plats. Min dotter (10 mån) älskar att va ute bland folk, sitter gärna mitt i ett cafe där hon kan se alla. Om jag äter eller fikar så är det ju självklart att hon har rätt att göra det också. Därför fortsätter jag att amma mitt i restauranger och vid matbord. Det är unjefär lika äckligt som en vuxen som fikar vid ett matbord, alltså inte äckligt alls!

Anonym sa...

Annica: skriver man på sin blogg att bögar är äckliga kan man dömas för hets mot folkgrupp och få böter, eller i svårare fall fängelse i upp till två år.
Att skriva att amning är äckligt är inte brottsligt på något sätt, även om det ibland kan vara opassande.
Däri ligger en STOR skillnad!

/Lina

Knyttets mamma sa...

Klart Blondinbella får tycka vad hon vill och skriva det på bloggen (det är till och med hennes hennes jobb). På samma sätt får vi här tycka att det är trist att sådana attityder sprids i samhället.

Att kritisera ett uttalande är inte att vilja förbjuda det. Yttrandefrihet är inte rätten att uttrycka vad som helst oemotsagt.

Knyttets mamma sa...

Hon har, som utlovat, förtydligat sin ståndpunkt nu:
Förresten angående det där med amning. Att amma öppet menar jag att sitta på ett fullsatt café eller restaurang och amma så att hela bröstet syns för vem som helst. Det tycker jag inte är okej. Jag vill inte se andra kvinnors bröst som ammar trots att det är de mest naturliga som finns på jorden och jag vill heller inte visa upp mitt eget bröst för okända människor. Trots att det är en matkanal är det fortfarande min kropp. När jag kommer att hamna där kommer jag gå undan alternativt lägga en tunn scarf över så att man inte ser bröstet.

Det var ju inte alls lika illa som det först lät utan en ganska vanlig, ståndpunkt. Jag delar den inte men jag har lättare att förstå den än "ÄCKLIGT!".

Knyttets mamma sa...

Oj, missade att länka. http://blondinbella.se/2013/05/08/mogelost-appelmust/

Annica sa...

>Lina. Jo, det är skillnad, men ville ta någon slags liknelse, det är ju inte heller jättekul att bli kallad "äcklig" vad det än gäller. Men nu var det kanske inte det hon skrev heller. Jag tycker hursomhelst att allt man tycker kanske inte behöver uttryckas alltid i alla sammanhang.

Maria A sa...

vilken syn hon har på kvinnokroppen, skrämmande att höra med tanke på alla unga tjejer som har henne som förebild.

Vika ut sig naken till allmän beskådan på tidningsomslag som hon gjort alltså ok, men diskret amning - matning av ett litet barn, det mest naturliga i världen -där man inte behöver visa det minsta bröst om man väljer funktionella amningskläder är enligt henne inte ok.

Snacka om dubbelmoral!

Maria A sa...

vilken syn hon har på kvinnokroppen, skrämmande att höra med tanke på alla unga tjejer som har henne som förebild.

Vika ut sig naken till allmän beskådan på tidningsomslag som hon gjort alltså ok, men diskret amning - matning av ett litet barn, det mest naturliga i världen -där man inte behöver visa det minsta bröst om man väljer funktionella amningskläder är enligt henne inte ok.

Snacka om dubbelmoral!

Anonym sa...

Maria A, du läser uppenbarligen Blondinbellas inlägg selektivt. Hon skrev ju att hon tänker lägga en scarf över för att hon inte vill visa sina bröst! Vad är det om inte diskret amning? Hon skrev inte att offentlig amning är fel, bara att hon tycker att man kan göra det diskret, utan att visa bröst. Stor skillnad där!!

Sluta gnälla på Blondinbella nu, hon har rätt att tycka som hon vill och amma som hon vill så småningom!

Knyttets mamma sa...

Ta det lugnt, nu, Anonym. Det är väl ganska vanligt att kommentera utan att ha läst alla kommentarer under inlägget först?

Du är lite hetsig, det är tråkigt för det blir lite dålig stämning.

Och sluta tjata om rätten att tycka som man vill. Ingen har försökt ta ifrån henne rätten att tycka.

Anonym sa...

Ta det lugnt själv, Knyttets mamma. Maria A kan säkert svara för sig själv utan att du behöver rycka ut som stödtrupp. Jag har sett dig här förut, du brukar vara väldigt snabb att lägga dig i och attackera dem som inte håller med Amningsbloggen till fullo. Är det nån som behöver tagga ner är det väl du! Sluta använda härskartekniker som att anklaga meningsmotståndare för att vara aggressiva och skapa dålig stämning.
Jag kritiserade Maria A:s inlägg, mest för att jag tyckte det var väl starkt att skrika ut att någon har dubbelmoral när man inte ens orkat läsa allt denne skrivit i frågan.
Men det är som vanligt här på Amningsbloggen, man får inte tycka nåt "avvikande", för då kommer stödtrupperna med Knyttets mamma i spetsen!
Tack å hej.

Knyttets mamma sa...

Jag tycker visst att du får tycka avvikande. Jag tycker även att Blondinbella får tycka avvikande.

Jag menar inte att använda härskartekniker, jag menade bara att det vore trevligt om du försökte att låta lite trevlig. Ditt inlägg lät inte alls trevligt. Ber om ursäkt om du kände dig uppläxad.

Har du läst bloggen och kommentarsfältet förut är det inte konstigt att du sett mig. Jag skriver här. Ibland håller jag med dem som säger emot Amningsbloggen. Det sker när jag tycker att Amningsbloggen har fel. Är det okej med dig att jag uttrycker mina åsikter och när håller med andra? :)

Framför allt stör det mig, Anonym, att du stövlar in och skäller på oss för att vi har synpunkter på en professionell tyckares åsikter. Varför talar du om att Blondinbella får tycka som hon vill och att vi inte ska "gnälla på" henne? Hon får tycka vad hon vill, ja. Vi gnäller inte, vi är av en annan åsikt.

Att kalla kritik för gnäll är också en härskarteknik.

Knyttets mamma sa...

Amningsbloggen/Julia Ilke, jag tycker att det vore på sin plats att skriva ett nytt inlägg eller uppdatera nuvarande eftersom det med det senare blogginlägget framkommit tydligare vad hon menar.
Jag vet att det inte direkt varit Amningsbloggens stil att "backa" i någonting men se det som en chans att leda en något ödmjukare amningsblogg.

Anonym sa...

Blir lite ledsen:( jag orkar snart inte amma längre... Det är så många som tycker det är märkligt att amma länge ( mer än ett år). Jag är ingen super mamma med power att stå emot massa skit just nu. Orken att stå emot släkt och vänners " oj ammar du fortfarande" kommentar börjar sakta sakta nöta in i mig. Och då är hon ändå bara 17 månader och jag jobbar dessutom inom barnsjukvården! Snälla offentliga person gör det inte värre för mig?!

Unknown sa...

Förstår vad du menar. Det är inte lätt att undgå kommentarer, får själv en hel del. Jag brukar hitta orken i glädjen mitt barn får av att amma, det märks väl att hon uppskattar det. Hade hon inte det hade jag lagt ner det för ett halvår sedan.

Anonym sa...

Är det nått som är äckligt så är det blondinbella och hennes vidriga människosyn som unga tjejer olyckligt tar efter. Blondinbella har inga barn än och vet inte ett skit om amning. Hade hon det så hade hon känt till att det inte alltid går att dölja sin amning pga diverse krångel vid bröstet. Jag tror inte att hon kommer amma speciellt länge då hon inser hur svårt och krävande det faktiskt kan vara.