fredag 31 maj 2013

mjölktänder


av Julia Ilke

Mjölktänder, varför heter de första tänderna så?
Enligt Wikipedia heter de så troligen för att de kommer under tiden man ammas eller för att deras färg drar lite åt det blåvita hållet, precis som mjölk också kan göra.

Jag funderar dock på om om mjölktänder kanske berättar något om amningslängden. Kanske är det bara en slump men mjölktänderna har de flesta upp till 4-7 års åldern och det är även så länge som vi biologiskt sett är anpassade för att amma. Vad tror du, är detta en slump eller heter mjölktänder som de gör för att vi förut ammade så länge vi hade dem kvar?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vadå, nu förstår jag inte alls din hypotes?! Att det skulle heta mjölktänder för att de flesta barn har dem under nånslags biologisk amningsperiod på 4-7 år?!
För det första: var har du hittat uppgiften att vi är biologiskt anpassade att dias i 4-7 år?
För det andra: det stämmer verkligen inte att de flesta barn har mjölktänder upp till 4-7-årsåldern! Det måste vara extremt ovanligt att börja tappa tänder vid 4 års ålder! Och menar du då att de skulle vara klara med tandtappandet och ha fått sina permanenta tänder vid 7 års ålder?! Herregud, de flesta barn börjar väl inte tappa mjölktänderna förrän de är runt 6-7 år och har inte fått alla permanenta tänder förrän de är typ 12!

Anonym sa...

Här finns lite om biologisk amningslängd http://www.kathydettwyler.org/detwean.html
Tror även det finns info på kellymom.com
/Anonym mamma, mitt barn fick amma tills han slutade självant vid 5,5 år.

Knyttets mamma sa...

Och det är inte abnormt tidigt att börja tappa mjölktänder vid fyraårsålder.

Signe sa...

Här länk till artikel mest om BLW, men där det även står att man ser på barnets tänder hur länge det ammats: (om jag rätt förstått, har bara snabbt ögnat igenom)
articles/archive/2013/06/02/children-oral-health.aspx
Signe

Anonym sa...

Kvinnor i allmänhet är också "biologiskt anpassade" för att bli gravida från typ 12-årsåldern. Det betyder inte att det är nån bra idé...

Knyttets mamma sa...

Kvinnor är inte alls biologiskt anpassade att få barn från tolv års ålder. Det är vårt överflöd av föda i kombination med miljögifter som gör att vi blir fertila så tidigt. För inte så länge sedan var det mer normalt att få sin första mens efter femton års ålder.

Att femton är väldigt tidigt att få barn är inte heller biologiskt betingat utan beror på hur vårt moderna samhälle är uppbyggt.

Med det sagt, eller för all del bortsett från det, vart vill du komma, Anonym?

Knyttets mamma sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Amningsbloggen sa...

Till och med 15 år var väldigt ovanligt för första mens så sent som runt 1900, jag tror snittåldern för första mensen var 17 år faktiskt. Kvinnor har inte fött barn så tidigt som vi ofta tror..
Att amningsmönstret biologiskt sett är som Julia beskriver är mycket väl dokumneterat. Det råder konsensus kan man säga, 2-7 år brukar anges. Varför skulle inte det vara en bra idé?
Hälsar Eva-Lotta