Av Marit Olanders
Hur mycket mjölk en kvinna gör beror till stor del på hur mycket mjölk som lämnar brösten. Så fort mjölk lämnar bröstet får kroppen signal om att bilda mer mjölk. Barn som får bröstet direkt när de börjar gapa och söka ögonkontakt, smacka med munnen eller föra händerna till munnen (och som har tillräckligt stort tag om bröstet), utan att man först försöker vagga på vagnen, ta upp barnet mot axeln eller erbjuda napp, får mammans bröst att ställa in sig på lagom stor mjölkbildning. Vissa dagar kommer man att amma mer, andra mindre, kanske utan uppenbart mönster.
Men så fungerar amningen långt ifrån alltid. De första veckorna är en känslig tid då amningen behöver komma igång. Barnet behöver lära sig amningstekniken med det ganska komplicerade mönstret av sugning - sväljning och andning, och mamman behöver lära sig sitt barns signaler, sugmönster och hur hon ska hålla barnet under amningen.
Ibland kommer amningen inte igång som den ska efter förlossningen av olika anledningar. En del barn kan sova mer och amma mindre än de egentligen borde, av olika anledningar. Föräldrar får ibland höra av BB-personal eller sina egna föräldrar att det ska gå tre timmar "mellan målen" från dag ett, och har inte ammat oftare än så trots att deras barn har signalerat vilt. Det är inte heller ovanligt att man lägger barnet i en säng eller korg eller vagn och inte vill störa det när det sover, trots att det skulle behöva vara på föräldrarnas varma hud, känna deras andetag och hjärtslag - och påminnas om vad de ska göra, nämligen amma för att få igång mjölkbildningen.
Resultatet kan bli att mjölkbildningen inte får den stimulans som den skulle behöva. Barn kan reagera olika på detta. En del blir oroliga och skrikiga, andra, med ett ålderdomligt språkbruk "snälla" barn, blir mest mer sömniga och sover längre och längre och blir allt svårare att väcka.
Som hjälpmamma brukar jag i sådana lägen fråga hur länge sedan det var barnet bajsade. Bajs mer sällan än en gång om dagen den första månaden kan vara ett tidigt tecken på att barnet inte har ätit tillräckligt. Hör jag då att ett barn vid en eller ett par veckors ålder inte har bajsat på flera dagar frågar jag mer detaljerat om amningen och råder kanske familjen att vända sig till en amningsmottagning eller tillbaka till BB för en värdering av barnets hälsa, kanske vägning och tips om amningsteknik.
Det behöver alls inte vara kört för amningen om barnet inte har kommit igång tillräckligt med amningen!
Många gånger kan man snabbt jobba upp mjölkbildningen med bra instruktioner och stöd kring amningen. Andra gånger bedöms barnet behöva lite stödmatning med ersättning (eller annan kvinnas utrmjölkade mjölk, om det finns) medan mamman samtidigt jobbar upp mjölkbildningen.
Den kanadensiske amningsexperten Jack Newman har en checklista för vad man kan göra om barnet behöver öka upp möjlkmängden (länk). I korthet är det som följer:
1. Se till att barnet har bästa möjliga tag om bröstet.
2. Lär dig hur du märker att barnet verkligen får mjölk från bröstet.
3. Använd bröstkompression: Forma din ena hand sm ett U medan du ammar och håller barnet med andra armen. Håll om bröstet medan barnet klunkar i sig mjölk. Pressa mjukt ihop bröstet för att öka mjölkflödet och därmed efterfrågan på mjölk.
4. Byt bröst när barnet inte längre ammar aktivt på ena bröstet. Byt sedan tillbaka igen och fortsätt bytra fram och tillbaka så länge som barnet får mjölk från bröstet.
5. Testa olika örter - t ex bockhornsklöverfrö.
6. Amma liggande - bekvämt om amningarna blir långa, t ex på kvällen. Passa på att titta på film samtidigt. Snart är barnet lite större och då kan det vara svårare att hitta tid att njuta av långfilm.
3 kommentarer:
Men hur gör man om man alltid haft mkt mjölk och amning funkat fint, och så "plötsligt" när barnet är 3 månader börjar mängden minska och upplevs fortfarande som låg två månader senare? Jag har ammat en gång i timmen, så länge och ofta han vill, druckit still-te, sett till att ha en avslappnad tillvaro, hållt handen som ett U enl instruktion ovan, druckit vatten... ändå växlar han bröst som en galning och verkar nästan aldrig nöjd! Endast på morgonen när han får ett jättefullt bröst (han vaknar en el ingen gång mellan 20-05). Vad gör man? Känner mig lätt förtvivlad trots att han enligt barnläkare ökar i vikt som han ska. Varför i hela världen verkar inte produktionen öka???
Jag är också nyfiken på svaret till ovanstående skribent, har snarlika problem.
Man får försöka amma oftare på nätterna. Sov med bebis om ni inte redan gör det och pröva smeka lite med bröstvårtan vid barnets mun. Dom brukar snabbt fatta galoppen och diar sedan i sömnen.
Skicka en kommentar