torsdag 24 mars 2011

Tabuföreställningar om bröstmjölk och annat

Av Eva Lockner

I radions Spanarna handlade Göran Everdahls spaning om lanseringen av glass gjord på bröstmjölk. Medspanarna blev både storligen förvånade och lite provocerade. Intressant att många tycker bröstmjölk som vuxenföda är motbjudande.

För flera år sen skrev Margareta Strömstedt en betraktelse i DN om “Lockelsen att väcka sina sinnen”, där hon citerar etnologen Jonas Frykman. Han har pekat på hur tabuföreställningarna stegras i intensitet när det gäller sådant som finns vid individens gräns: bajs och kiss, blod och svett, spott och snor, bröstmjölk(!) och sädesvätska. "Att dessa saker tillskrivs egenskaper som gör dem motbjudande eller äckliga, kraftladdade eller farliga, förklaras av att de finns på gränsen mellan oss själva och omvärlden. De är delar som vi lämnar ifrån oss och som vi måste definiera som icke-oss, så fort de hamnat utanför."

Jag tycker denna förklaring är så intressant och känns så sann.

4 kommentarer:

Christer Romson Lande sa...

Du kan lägga till var, vaginala flytningar, avklippt hår, nagelklipp på listan. Det finns ett undantag dock: tårar.

Andrea sa...

Mensblod, mycket magiskt! :)

m.k.b. sa...

Hej, kul att läsa! Jag har skrivit ett inlägg i min blogg om det här:

http://hostlycka.blogspot.com/2011/03/brostmjolk-glassar-och-tabun.html

Anonym sa...

No way! Det är knappast ett dugg provocerande med bröstmjölk för en svensk. Inte med amning, inte med bröst, inte med bröstvårtor, inte med natur, inte med reflexer, inte med någonting som en amningsfanatiker tillgriper för att få känna sig missförstådd och drabbad istället för skuldmedveten och avkrävd ansvarstagande.
I Sverige finns en etablerad amningsnorm. Man får verkligen leta efter spår av något som provocerar. Vad kan man möjligen leta upp med hjälp av de stickspår som alltid existerar? Eftersom bröst vid sidan av sin biologiska funktion som näringsgivare har en sexuell laddning så kan den ibland triggas samtidigt. Och det betyder naturligtvis inte att amning skulle hotas eller den biologiska funktionen skulle jagas i Sverige. Det betyder bara att den sexuella i stunden fått större plats och konkurrerar med amningsfunktionen om uppmärksamheten. Det kan vara ett sätt att påminna om att man minsann är en sexuellt aktiv varelse att inte vilja ha det inför ögonen!
Bröstmjölk kan inte heller jämställas med bajs, kiss, blod, svett, sperma eller avklippt hår och naglar. Den har en laddning av näring för ett barn. En flaska utpumpad bröstmjölk är inte allmänt betraktad som äcklig, lika lite som en påse blod från en blodbank i sin funktion. En droppe bröstmjölk på fel ställe är inte heller allmänt betraktad som motbjudande ugf som blod eller kiss eller sperma.
Men det är till för barn, inget att dricka för vuxna. I den meningen kan det vara motbjudande ugf som andra saker man inte äter - delar på en djurkropp som ens kultursfär avstår från. Bröstmjölk är till för barn ugf som att inte vuxna köper Kinderägg eller barnmatsburkar åt sig. Eller att katter äter kattmat, människor avstår.
Och mensblod har en alldeles speciell historia i hela världen. Graviditet är ju förknippat med att inget månadsblod kommer ur slidan, (menarche och klimakterium) så då har man över hela jorden trott att mensblodet på något sätt är inblandat vid skapandet av en ny människa inne i kroppen och att det därför kan tillskrivas magiska krafter. Det var mycket sent i västerländsk historia som man begrep sammanhangen.