söndag 21 augusti 2011

Amma efter ettårsdagen 2

Några tänkbara problem och lösningar

Av Marit Olanders

Amningen är ofta skör och lättstörd i början, men efter ettårsdagen blir den ofta mer robust. De flesta problemen kommer i början, det kan vara som en tröskel man ska över (och ibland går det bara inte). När som helst under amningsperioden kan man dock råka ut för mjölkstockning, svamp och andra problem. Och när barnet blir äldre kan också en del nya utmaningar dyka upp. Här kommer några:

1. Barnet har för litet tag om bröstet.
Man kan känna att det gör ont att amma. Ibland tror mammor att det beror på att barnet blivit stort och starkt, men gör det plötsligt ont att amma är det alltid bra att göra en felsökning. En del barn tar för litet tag om bröstet redan från början, andra tar ett stort tag men låter bröstvåtrtan glida ut efter hand. Har du tydliga tandavtryck vid bröstvårtans bas har barnet definitivt för litet tag.

Åtgärder: Se till att barnet har gott om plats. Ibland kan barn bokstavligt talat växa ur amningshörnan och ligger hopkrupna med hakan in mot bröstet, utan att kunna ta ett tillräckligt stort tag om bröstet. Även stora barn bör ha huvudet lite tillbakalutat för att få ett stort tag om bröstet. Du kan också berätta för barnet hur det kan ligga/sitta vid bröstet.

Större barn kan också förstå när man säger åt dem att gapa större om bröstet. Man kan också visa på barnet gneom att sätta tummen mot dess haka och mjukt pressa ner den. Men det kan bli diskussioner. En del barn kan sägas att de helt enkelt inte gillar att ha så mycket bröst i munnen som mamman önskar.

Om amningen börjar göra ont och taget är bra, bröstvårtan inte är sned efter amning och man inte ser tandavtryck får man gå vidare i felsökningsschemat och fundera på om man kan ha fått svamp eller kanske vara gravid.

2. Barn som kittlar eller pillar på mamman.
Ju större barnet blir, desto längre räckvidd får det. I takt med att motoriken förbättras klarar barnet också att göra annat under tiden det ammar. Det kan leda till mer kittlande, pillande, nypande, krafsande på den lediga bröstvårtan, i armhålan, på magen eller någon annanstans på kroppen. Att knåda och pilla på den lediga bröstvårtan leder till bättre mjölkflöde men står man inte ut fungerar det ju inte.

Åtgärder: Det är individuellt vad man tycker är okej. Det gäller att som mamma vara tydlig med vad som går an och vad man inte gillar. Beteenden som man inte gillar hos ett litet barn kan bli värre efter hand som barnet blir större så det är bra att vara tydlig från början med sånt man inte accepterar. Blir det olidligt så försök styra barents hand någon annanstans eller håll den bara i din hand. En del kan lära sina barn att nypa i luften i stället för i bröstvårtan. Man kan också ge barnet något att illa på i handen. Ofta rekommenderas ett halsband med stora kulor men man kan också pröva en stressboll (finns faktiskt i form av ett bröst!) eller göra en egen av en ouppblåst ballong med potatismjöl eller ris i. Ta bara fram den under amningen.

Större barn kan på egen hand upptäcka bröstkompression - att om man trycker på bröstet med handen medan man ammar så ökar mjölkflödet. det fins också barn som lär sig handmjölka.

3. Barn som vill ammas mycket ofta på natten.
Att barn på över ett år ammar på natten är varken ovanligt eller konstigt. hur ofta de ammar varierar, en del sover många timmar i sträck medan andra vaknar tätt, tätt. Det finns en förväntan på att barn redan från tidig ålder ska sova sammanhängande hela nätter, och bara att man tror att alla andra har barn som sover sammanhängande kan kännas knäckande.
Om man inte ammar så mycket dagtid eller om barnet är på förskolan kan det kompensera med att amma oftare på natten. Samsover man finns alltid möjligheten att barnet blir för varmt. en del är helt enkelt hungriga på natten.

Åtgärder. Att ge barn mer dagtid och erbjuda amning oftare kan leda till mer sammanhängande sömn nattetid.
misstänker du att barnet är för varmt så testa också att sova för öppet fönster, skala av pyjamasen eller ge barnet ett eget, svalare täcke.
Ibland kan det hjälpa att bjuda på t ex en banan på natten, kanske med tandborstning och bröstmjlk efteråt.

4. Barn vill ammas hela tiden dagtid.
En del barn som har kommit igång bra med annan mat kan få perioder runt ettårdsdagen när de till synes vill amma hela tiden. Det brukar gå över av sig själv på några dagar. Barn kan också vilja amma mer när de är sjuka.


3 kommentarer:

Hanna sa...

Ettåringar i alla ära men hur är det att amma en tvååring? Har en 19-månaders som vissa dagar hellre ammar och som just nu är jättekräsen. Ibland blir jag frustrerad för jag förväntar mig (pga av omgivningens förväntan) att nu ska det där med mat funka. Fast jag vet att små barn inte förstår sammanhang och därmed inte äter i förebyggande syfte som man själv gör.

Marit Olanders sa...

Att barn ammar tätzare i ett och ett halvtårsåldern än tdigare har man sett bland jägare och samlare också. Jag återkommer till det i ett annat inlägg.

Anonym sa...

Tack för detta inlägg, så skönt höra man inte är
Ensam!!!