söndag 21 augusti 2011

Det publiceras en del mindre bra debattinlägg

Eva-Lotta Funkquist

Värsta "ring-P1" nivå skrev Paola Oras som kommentar till Läkartidningens debattattartikel om WHO-koden. Nu kommer det fler debattinlägg i, tro det eller ej, ännu värre "ring P1 nivå". Klicka på rubriken. Ja, vad ska man säga? Nog är det något lustigt över att anklaga andra för fascism, avfärda opinionen som onyanserad och sedan klämma till med en egen punktlista med ogrundade påståenden (helt utan referenser). EVIDENS? Det är därför vi har universitetsutbildningar i Sverige. Barnläkare Hans De Keyzer, läs på först! Och glöm inte att referera.

4 kommentarer:

Lotta sa...

Det jag hängde upp mig på är det han skriver om att för fet bröstmjölk gör att barn kan få fetma senare. Jag har alltid trott att detsto fetare mjölk, desto bättre. Jag trodde snarare att det var för mycket socker (alltså inte i mjölken) som gjorde barnen överviktiga. Visst, det kan väl vara så att en mamma med fet mjölk fått ett överviktigt barn, men var orsaken mjölken, eller det som barnet åt i övrigt...
Själv äter jag ganska mycket fett, och mina barn får både smör och grädde. Ingen av oss är överviktig, men det kanske beror på att vi inte äter godis och kakor i tid och otid, utan bara vid festliga tillfällen, och på lördagar...

Amningshjälpen sa...

Lotta! Det som styr tillväxt hos däggdjur är faktiskt varken fett eller socker, utan protein. Det är den av tradition högre proteinhalten i ersättningar som har ansetts vara en av förklaringarna till att ersättningsuppfödda blir fetare. Men som vanligt: randomiseringen är ofta bristfällig bland människor. Randomiserat har man däremot gjort bland primater. De som föds upp på ersättning med mer protein blir fetare. Man har faktiskt också randomiserat (på 80-talet i England) bland förtidigt födda och dragit likanande slutsatser. Mer protein, mer tillväxt och större risk för negativa metabola konsekvenser.
Hälsar Eva-Lotta

Anonym sa...

Eva-Lotta: I en kommentar till hans de Keyzers debattinlägg står det att bröstmjölken analyseras om den ska ge till prematurbarn. Är det vanligt att bröstmjölken måste kompletteras för att den inte innehåller tillräckligt med näring? Varför innehåller inte bröstmjölken tillräckligt med näring?

Lotta sa...

Tack Eva-Lotta för svaret.
/Lotta