lördag 20 augusti 2011

Studera med ett ammande spädbarn

Av Eva-Lotta Funkquist

Hon var strax över 20 år då hon fick sitt andra barn och helt plötsligt stod utan föräldrapenning. Gud vet varför. Försörjningen var nödvändig så hon började plugga på sjuksköterskeprogrammet i Uppsala. Lärarna tyckte det var en utmärkt idé. Första kursen handlade om folkhälsa, och de tyckte att mamman visade prov på just folkhälsa. Kursarna tyckte att det var en utmärkt idé. De hjälpte till med anteckningar och blöjbyten. Bebisen tyckte att det var en utmärkt idé. Han ammade och var meddelsam.

Jag har också pluggat heltid med en ammande bebis. Det kräver en viss flexibilitet av lärosätet. Bland annat att man tillåter barn i lokalerna. Jag ammade faktiskt medan jag försvarade min C-uppsats. Examinatorn skrattade och sa att något liknande hade hon aldrig sett i hela sitt liv.

Någon har berättat för mig att på Lunds universitet så får man inte ta med barn in i några lokaler. Orsaken sägs vara utformandet av någon sorts försäkring. Kan det här verkligen vara sant? I så fall är det väl dags för en nurse-in?

3 kommentarer:

julia sa...

Skriv gärna mer om att ha barn när man studerar. Idag är den gängse bilden att man måste ha ett fast jobb innan man skaffar barn men jag tror det är möjligt att skaffa barn trots, eller kanske just pga?!, att jag och min partner är studenter.
Vill gärna läsa mer om hur andra kombinerat studier med småbarnsår och amning.
Tack för en suberbra blogg också!

solängel sa...

I Umeå får man, i alla fall på socionomutbildningen, inte längre ha barn med sig på föreläsningarna. Orsaken sägs vara dels försäkringsproblematik, dels att barnen stör undervisningen. Så det är inte bara Lund...

motvalls sa...

Klart att det är bra att tillgängliggöra för ammande kvinnor. Men samtidigt. Det kan också finnas en poäng i att inte "behöva" plugga med små barn. Att kanske plugga men att slippa ha med barn dit för att få en oas från föräldraskapet en stund. Jag kan känna att man blir väldigt duktig på att ha med sitt barn i tid å otid som mamma. I stället för att säga till den andra föräldern att du, nu ska jag göra nåt där bebisen inte kan följa med i ett par timmar, nu får du ta ansvaret ett tag. Ibland är i alla fall jag helt enkelt för trött så det blir inte värt det å lika kul.