tisdag 9 augusti 2011

Jag läser recensionerna, men bara om de är bra

Av Eva-Lotta Funkquist

Håkan Hellström blir intervjuad i dagens UNT. Han säger att han läser recensionerna, men bara om de är bra. Förmodligen räcker det med att Håkan läser rubriken, för att han ska kunna avgöra ungefär vad som komma skall, sen läser han inte mer om recensionen verkar innehålla negativ kritik. Det är ju dumt. Tänk om någon recensent kommer med något mycket konstruktivt, som t.ex. att Håkan rimmar för mycket i sina texter? Då skulle ju Håkan fortsättningsvis kunna rimma lite mindre och hans texter kanske skulle bli ännu bättre. Men lyssnar på det negativa gör vi inte gärna. Det är allmänmänskligt; vi lyssnar gärna på dem som hejar på oss, men undviker dem som har något negativt att säga.

Jag har i många år arbetat på en avdelning som mest vårdar förtidigt födda barn. Det har fått som resultat att jag tycker att en riktigt "söt" bebis är en förtidigt född bebis. De flesta andra tycker kanske att den som nyfödd ser mest klen och tanig ut. Moreover, för ett par år sedan gick det en dokumentärserie som hette Sjukhuset på TV 3. Jag minns att en läkare, som skulle operera ett barn med läpp-käk-gomspalt, insiktsfullt varnade föräldrarna.

-Efter operationen kommer ni kanske i början tycka att barnet var finare innan operationen. Det är ju barnet med den kluvna läppen ni känner och älskar, sa hon.

Ta av dig dina amningsglasögon, skriver människor ibland uppfordrande i Amningsbloggens kommentatorsfält. Och visst har jag glasögon på mig. Inte för en sekund inbillar jag mig att jag, och just jag, lyckas se på världen på ett särdeles objektivt sätt. Ibland, eller ganska ofta faktiskt, anstränger jag mig förvisso extra och kämpar på med tvivlarmössan en lång stund.

Subjektivitet finns överallt. Inom forskningen ställer det här till stora problem och har skapat mycket lidande. Jag har skrivit om det tidigare här på bloggen. Om t.ex. förskrivningen av östrogensubstitut till kvinnor i klimakteriet eller operationer av spädbarn utan smärtlindring. Ibland vill inte forskare överge sina "skapelser", hur ofullständiga de än är. Och forskare lyssnar inte alltid på kritik, trots att både de och omvärlden skulle ha mycket att vinna på att de gjorde det.

Det här är naturligtvis inte bra. Det är galet. Men mest galet tror jag ändå att det riskerar att bli om man tror att just man själv har en särskilt god förmåga att se på saker objektivt. När man tror att man själv inte har några glasögon. När man t.ex. resonerar på följande vis:

Ni amningsförespråkare ser bara den forskning som visar på positiva resultat, medan jag varken förespråkar det ena eller andra...







4 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns studier som visar att amning inte alls har de fantastiska egenskaper som ni ibland förespråkar, eller som visar att skillnaden är marginell gentemot ersättning. En objektiv person skulle väga in detta innan de skrev artiklar här. Men ni lyftar fram endast de studier som visar positiva resultat utan att ta hänsyn till de studier som visar motsatsen. Här ger jag ett av många exempel på en sådan studie:

Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2008 Oct;8(5):398-405.

Breastfeeding and allergies: time for a change in paradigm?

Anonym sa...

håller med i att ingen är utan "glasögon". Men just dessa glasögon gör att de flesta som skriver på denna blogg ser meningen du citerade sist i ditt inlägg som "amningsnegativ" trots att det inte står något amningsnegativt. Det personen försöker säga, antar jag, är att det tex på denna sida inte skrivs något negativt om amning, vilket det inte heller behövs då sidan är just för amning. Men ska man någonsin ha en chans att bli av med sina glasögon (vilket man nog aldrig helt kan bli) måste man se och höra både för och nackdelar. När man tar upp båda sidor så blir alltid båda sidor upprörda, för ingen vill höra den andra sidans argument, speciellt inte om de låter vettiga.

Amningsbloggen sa...

Anonyma! Jovisst har vi skrivit om negativa saker, om sår och mjölkstockning (som nära döden upplevelse vill jag minnas) om syndromet otillräcklig mjölkmängd, om amning som fortsättning på förlossningstraumat, o.s.v. Saker jag bara kommer på just nu. Vi har ju också just haft en serie om alla de metodproblem som finns inom amningsforskningen.
Hälsar Eva-Lotta

Marit Olanders sa...

Ett mycket läst inlägg handlar om för mycket mjölk. Ett annat mycket läst inlägg handlar om att sluta amma. Ett vanligt sökord som leder hit är flaskmatning.
Vi har även skrivit om allergierna.