onsdag 31 augusti 2011

Sluta klandra mammorna!

Av Marit Olanders

Marianne Bergström, vårdutvecklare, dvs chef inom barnhälsovården, i Stockholms läns landsting, säger till TT att de vikande amningssiffrorna beror på att dagens förstföderskor är äldre än tidigare, att de behöver egen tid och behöver sova. Pappans anspråk på att mata med flaska nämner hon också som en tänkbar orsak. Rubriksättaren är med på noterna och skriver "Färre ammas så att mamma får sova".

Det stämmer inte alls med vad Alexandra, den intervjuade mamman i samma artikel, berättar. Hennes historia handlar om smärtsam amning; hennes son inte tog tillräckligt stort tag och hon fick stora sår på bröstvårtorna. Hon berättar om pumpning och stress.

Alexandra säger inget om egentid eller sömn. Hon hade velat amma och är besviken över att hon inte fick amningen att fungera med något av sina två barn.

Marianne, lyssna på vad Alexandra berättar! Döm inte henne och hennes medsystrar som lata, trötta egoistiska mammor. Det är f ö yngre mammor som ammar mindre än äldre i Sverige, statistiskt sett.

Vad kan din egen organsation, barnhälsovården, göra för att fler ska få en fungerande amning? Och era kolleger på BB? Vem lyssnade på Alexandra när hon kämpade med sin första amning? Var det någon som visade henne hur hon skulle hålla sitt barn tätt intill sig, hur han skulle roota och till slut gapa stort innan hon lät honom ta bröstet? Eller hade han kanske kort tungband? eller hade hans mamma för mycket mjölk, vilket kan göra att barn inte vikll ta så stort tag efterosm de är rädda för att storkna?

Jag blir faktiskt riktigt arg när jag ser hur enskilda kvinnor får skulden för Vårdsveriges misslyckande. Och Marianne, det är jag, Marit, som tycker det. Inte Amningshjälpen.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad jag håller med!! Jag kunde aldrig få till amningen med mitt första barn, och att jag till slut gav upp berodde verkligen inte på dålig sömn för min tös sov mycket på nätterna. Nä, det var det dåliga bemötandet av vården som gjorde att jag inte orkade längre, tösen gick inte upp i vikt, jag hade ständig mjölkstockning, sår på bröstvårtorna samt muskelvärk pga jag satt fel i samband med amningsförsöken. Jag ville verkligen amma..
Mvh Jenny

Andrea sa...

Med den inställningen är det inte konstigt att amningsrådgivningen på bvc ser ut som den gör. Eller på BB, för den delen.

Jag kom att tänka på när jag kom in med rs-sjuk tremånaders bebis på Östra i Göteborg i våras. En av sköterskorna menade nog att fråga om amningen funkade bra, men hennes formulering var - tycker jag - både talande och, egentligen, väldigt märklig: "Har du mjölk så det räcker?" (när sedan dessutom bebis skulle vägas efter amningarna fick till och med jag, som satt där med en fullt fungerande amning och gott amningssjälvförtroende, lätt panik. Tänk om min amning inte dög?)

Anonym sa...

Känner inte igen mig. Som 39åring fick jag vår dotter som ammades i 23 månader, vid 42 fick jag vår son som fortfarande ammas vid dryga 3. Utan egen envishet och en ängel till barnmorska som kom och vikarierade på vår BBavdelning dag 5 då stora sår hade etablerat sig hade jag nog gett upp med dottern. De som jag träffat där de 4 första dagarna kom in och såg såren, sade du måste se till att hon tar större tag, och gick ut igen.

Anonym sa...

" Det är f ö yngre mammor som ammar mindre än äldre i Sverige, statistiskt sett. "

lite onödigt inlägg kan jag tycka det där.. Känner mig faktiskt ganska utpekad.

//20årig ammades

Marit Olanders sa...

20-årig ammades, jag ber om ursäkt. Hur som helst är det fel att nedgån gen i amning beror på att mammor i gneom snitt är äldre. Roligt att du hittade hit, jag hoppas du vill stanna kvar ändå.

Lisa sa...

Jag såg en liknande rubrik i Metro igår, men där var det bara en liten notis som beskrev att amningen minskar pga att mammorna vill sova mer. Det var allt! Inte ett ord om andra faktorer som påverkar amningsstatistiken, och inga hänvisningar till mer information.

Marit Olanders sa...

Lisa och ni andra: Det är aäkert samma aritkel på alla ställena, jag tror alla svenska dagstidnignar abbonnerar på TT:s material. men man kan tycka att de olika tidningarna kunde orka att sätta en egen rubrik i alla fall.

Knyttets mamma sa...

Jag pratade fly förbannad med min pappa, nattredaktör på TT, om den där jäkla notisen. Han sa att han också reagerat på den, och särskilt rubriken. (Åh, om min pappa vore allsmäktig på arbetsplatsen och inte bara en gammal stöt som inte ens är inblandad i dagredaktionens arbete då hade den där notisen och många tidningars sammanfattning av statistiken sett helt annorlunda ut!)
Det jag tycker sämst om med den vinklingen är att det blir underförstått att man inte får sova om man ammar. Det bidrar knappast till att få fler att amma.

Marit Olanders sa...

Själva TT-artikeln var rätt talande, den visar ju verkligen hur barnhälsovården och föräldrar pratar om varandra, men rubriken var ju bedrövlig.