söndag 8 mars 2009

På grammet rätt!

Min mormor kunde decennier senare återge exakt hur det gick till när hon blev duad av en främling för första gången. Hon hade klivit på bussen och lagt pengar på chaufförens bord. När det blev hennes tur att betala pekade chauffören på pengarna och frågade:

-Är det dina pengar?

Min mormor förfärades, men förstod också att där och då började en ny tid som skulle göra skillnad.

Jag var med om en liknande händelse häromdagen. På en kurs i global hälsa frågade en student var HIV viruset kommer ifrån ursprungligen. Läraren, med en lång gedigen akademisk karriär, berättade att det finns lite olika teorier och att hon inte riktigt visste vilken som var mest på tapeten just nu. Hon lovade att ta reda på mer fakta. Dagen därpå kom hon med en artikel som hon snabbt refererade och sen sa hon.

-Det finns en lång artikel i Wikipedia också, jag lägger den här.

Inga fler kommentarer. Ingen varning angående källan. Jag fick den där känslan: en ny tid som kommer att göra skillnad.

Sedan i somras har jag funderat mycket på det där med Wikipedia. Då hörde jag en sommarpratare berätta en historia som nog är en skröna. Fritt ur minnet var den så här:

En man skulle bevisa för sin vän att folk är dumma i huvudet. Han sa, fråga 1000 människor hur mycket kött det är på en oxe och du ska se att du får 1000 felaktiga svar. Vännen frågade 1000 människor hur mycket kött det var på en oxe, slaktade oxen och konstaterade att hon hade fått 1000 felaktiga svar. Då kom vännen på att räkna ut medelvärdet av alla svaren, och se, det var på grammet rätt.

Häromdagen hörde jag en journalist säga i P1 att om någon för fem år sen sagt till honom att snart så kommer hans främsta kunskapskälla när han gör research att vara Wikipedia så hade han skrattat högt, men idag är han där. Allra mest hämtade han kunskap från Wikipedia. Visst förekommer det grova felaktigheter berättade han. När Doris Lessing fick Nobelpriset i litteratur plitade någon snabbt in i Wikipedia att hennes femte bok heter Bajs, och personen fick garanterat flera goda skratt eftersom flera tidningar refererade detta.

För mig är det något oerhört tilltalande med Wikipedias demokratiska sätt att beskriva verkligheten. Vem som helst kan gå in och redigera vad som helst. Gå in på de områden som du är påläst på och se själv hur gedigna många svar är. Eller ännu bättre, gå in och redigera. Sök på amning, bröstmjölk, amningsnapp, bröstböld, mjölkstockning och långtidsamning. Redigera eller skapa nya artiklar. När tusen personer har redigerat så kommer kanske artikeln att vara på grammet rätt!

Eva-Lotta Funkquist

2 kommentarer:

Amiechan sa...

Man gjorde en undersökning av kvaliteten på de ändringar som gjort i wikiartiklar. De ändringar som var av högst kvalitet kom från människor som gjort mycket få ändringar på Wikipedia. Det betyder antagligen att de enbart tagit sig för att göra ändringar inom sitt specialområde, och därmed hade mycket att bidraga med.

Så mitt tillägg skulle också vara: brinner du för något så är det det du ska satsa tid på att skriva wikiartiklar om! :D

Andrea sa...

Jag har hittat bitar av en av mina egna texter, en recension jag lagt ut på en blogg, på wikipedia.

Uppenbarligen är jag en av få personer som skrivit om Ursula Le Guins "Mörkrets vänstra hand" på nätet, eftersom den som skrev wikipedia-artikeln inte hittade någon annan källa (och inte var det hänvisat heller, tror jag).

Jag vet inte riktigt om jag ska bli arg eller rycka på axlarna.