söndag 23 augusti 2009

Det kvinnliga blodomloppet lugnar hela världen

Hillevi Wahls son ammar sitt goselejon. Dom gillar amning i den där familjen. Samtidigt försöker den andre sonen få sin docka att sova. Resten av familjen blir för högljudd. "Sch", säger sonen.

Sch, säger man på alla språk. Även där sje-ljudet egentligen inte används. Sch är det enda ord som alla människor över hela världen förstår. Fredrik Lindström har skrivit om det där ( i Jordens smartaste ord). Han köpte en hjärtljudskudde som skulle användas för att lugna hans dotter; alltså en sån där som efterliknar ljudet i livmodern. När han lyssnade på kudden upptäckte han att hjärtslagen bara kunde anas, istället var det blodomloppets brusande ljud som dominerade. Då slog det honom varför man säger sch på alla språk.

När jag läste det där tänkte jag först, nu får du väl ändå stilla dig Fredrik? Förvisso har jag en väldigt omnipotent bild av den kvinnliga kroppen, men det där kändes lite väl. Men sen tänkte jag: kanske ändå. Är det inte en fanstastisk tanke; det kvinnliga blodomloppet lugnar hela världen?

Eva-Lotta Funkquist

Inga kommentarer: