måndag 19 oktober 2009

Sluta amma, annars....!

Häromdagen ringde en mamma. Hon ammade sitt barn som var ett år och några månader. Nu väntade hon barn igen och var i femte veckan. Barnmorskan på MVC hade sagt åt henne att nu måste hon genast sluta att amma, för annars skulle bebisen i magen inte få den näring den behövde. Kvinnan var ledsen, hon hade tänk att amma länge och kanske också amma båda barnen samtidigt. Helst ville hon prata med någon som hade tandemammat. Jag kunde förmedla en sån kontakt.

Vi får ofta samtal av den där sorten till amningshjälpen. Någon i vården har sagt till en mamma:

Sluta amma, annars kommer barnet ...

att få hål i tänderna
aldrig att äta annan mat
inte att växa ordentligt
att bli tröstätare som vuxen
att bli beroende av dig
att få sämre relation till pappan
aldrig att vilja sova i egen säng
att göra dig uttröttad
göra så att du bli benskör
aldrig lära sig att sova i egen säng
att förstöra ert samliv
få i sig för mycket miljögifter
inte få den sömn ett barn behöver och då kan dess hjärna ta skada

Alla exemplen ovan är egentligen personligt tyckande som inte har i vården att göra, men människor vill gärna rättfärdiga sin egen uppfattning. Vårdpersonal kan tycka att så där ammade inte jag (eller min partner), det där utmanar mina föreställningar om hur en god mor ska vara och det känns slafsigt och oreglerat. Men det kan man ju inte säga till föräldrarna, för då skulle man få på pälsen rätt så säkert. Men om man säger att barnets eller mammans hälsa är i fara, då lyssnar föräldrarna. Allra effektivast är nog att prata om barnets hjärna. På så sätt kan tyckande som inte är evidensbaserat ändå leva kvar som rådgivning i vården.

Eva-Lotta Funkquist

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ammade min son i fyra år och minst 9 av punkterna ovan vågar jag helt förkasta! Min son har t.ex. de vitaste och finaste tänder man kan tänka sig och relationen till fadern är så stark att jag nästan avundas dem. Min son är en oblyg och social kille som sover gott i sin egen säng i dag. Så lyssna inte på sånt där, jag fick också höra det.
/Mamma68

Mama sa...

Haha känns så bekant! Vår kompis, läkarstudent med två små barn själv överraskade mig att skrika: sluta amma! när hon skulle hjälpa oss hantera stress med renovering av våra gamla hus inför vinter. Jag blev helt tyst, hur kunde hon tänka på att om jag slutade amma min 1,5 åriga som, skulle renovering går bättre? Konstiga världen..

Anonym sa...

Mama: haha! som att det skulle bli mindre stressigt med en oönskad avvänjning mitt i renoveringen? Skönt att du kunde ta det kallt.
Hälsningar från läkarstudenten som väntar andra barnet i dec, ammar 2 1/2åringen, ser fram emot tandemamning och stundvis förfäras över amningsinformationen under utbildningen...