torsdag 1 oktober 2009

Tänk efter innan du piercar bröstvårtan om du vill amma

Hittills har vi fått lära oss att det går bra att amma om man har piercat bröstvårtan - bara man tar ut smycket. Men nu kommer forskning från Australien som visar att det kanske inte är så enkelt.
Jane Deacon, läkare, IBCLC i the Human Lactation Research Group vid the University of Western Australia, berättade att hon i forskningssammanhang kommit i kontakt med tre ammande mammor inom loppet av en månad, som alla hade haft piercing i högra bröstvårtan och nu hade problem med amningen på det bröstet. Det var flera år innan de fick barn som de tog bort piercingen.
Piercinghålen var helt läkta och läckte inte mjölk. Två av mammorna ammade lite på det tidigare piercade bröstet men med problem. Den tredje ammade inte alls på det bröstet. Kvinnornas bröst undersöktes med ultraljud och på en av dem syntes att det hade blivit stopp i mjölkgångarna. Alla kvinnorna var mycket ledsna över att amningen strulade och Jane Deacon framförde deras hälsning till andra kvinnor:
Tänk efter före om du funderar på en piercing i bröstvårtan och du vill amma framtida barn.

Marit Olanders

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var intressant. Jag ska vidarebefordra till en kompis som skadade sin bröstvårta i samband med en bröstoperation för några år sen. Trots att den är läkt och att operationen i sig inte skulle ha nån påverkan på framtida amning. (iaf enligt läkarna och amningsmottagningen) så har hon haft stora problem just med att amma från det bröstet.

Anonym sa...

Vilken galen idé att pierca bröstvårtan överhuvudtaget! Eller någon annanstans, för den delen...

Amningsbloggen sa...

Piercing är ganska vanligt och hittills har vi trott att det har varit helt harmlöst med tanke på senare amning. Jag tycker folk har rätt att veta att piercing i bröstvårtan KAN påverka amningen (men behöver inte göra det). Det var därför jag skrev inlägget. Inte för att moralisera över piercing i sig.

Kerstin sa...

Men att piercing KAN påverka amningen är väll ganska allmän känt? Det behöver inte göra det, men KAN.
Att någon träffat tre kvinnor som haft problem med amning till följd av piercing är ju mer slump än något vetenskapligt belägg.

Emilie sa...

Jag var med om samma sak. Hade piercat vänstra bröstvårtan när jag var ung och dum(!?) Nu med mitt första barn har amningen på det bröstet krånglat sen det rann till. Var endast ett par mjölkgångar som fungerade och det gjorde att det inte gick att hålla igång mjölkflödet hur mycket jag än ammade på det bröstet :(