onsdag 14 oktober 2009

Kräkningar hos spädbarn

Kräkningar i spädbarnsålder är så vanliga att det brukar betraktas som fysiologiska. Med detta menas att spädbarnskräkningar är en av livets naturliga företeelser. Hos spädbarnet är den övre magmunnen omogen och sluter inte tätt. Då pressas maten lätt upp i matstrupen efter att barnet ätit och kommer upp som en kräkning. Ibland är kräkningen blodtillblandat, vilket oftast beror på att barnet fått i sig blod från sår på bröstvårtan. Om barnet fortsätter att gå upp i vikt trots kräkningarna behöver man inte ägna företeelsen någon uppmärksamhet utöver ett evigt tvättande. Om barnets tillväxt påverkas kan man dock bli tvungen att vidta åtgärder.


Ju oftare barnet äter desto färre brukar kräkningarna bli. Magsäcken klarar ofta av att härbärgera små mängder. Man kan gärna amma barnet innan hon eller han ens visat vilja att äta. Ju oftare desto bättre, kanske varje timme eller oftare. Om barnet inte ammat på ett par timmar kan man amma i några minuter, sedan hålla barnet upprätt en stund och sedan fortsätta i några minuter till o.s.v. När barnet ammat klart kan man gärna hålla honom eller henne i famnen upprätt en lång stund så att barnet lättare ska kunna behålla mjölken.


Om mamman samsover med barnet underlättas de täta amningar på natten och en bärsele eller bärsjal kan vara ett smidigt sätt att hålla barnet upprätt dagtid.


Eva-Lotta Funkquist

3 kommentarer:

Erika sa...

Intressant, alla mina fyra barn har kräkts väldigt mycket de första månaderna. De har ammat flera gånger i timmen och aldrig längre än tio minuter. Samsovit har vi också gjort(med mååånga nattamningar). Liggvagn användes bara till första barnet.

Det jag funderar på är hur mycket de hade kräkts om vi inte gjort allt detta - omg!

Sofia sa...

Min tjej kräks mycket efter matning. Då får man sitta och passa med en trasa så att inte rena kläder blir blöta i ett nafs. Lite jobbigt att vara på alerten den närmsta timmen efter mat (ammas var tredje timme). Men jag föredrar det framför att amma mindre mängd en gång i timmen. Då skulle ju plötsligt den lilla frihet jag har (två timmar i stöten) försvinna helt!

Susanna sa...

Ett barn som kräks men ändå går bra upp i vikt kan ändå behövas kontrolleras av läkare. För om barnet ammas tillräckligt ofta kommer sjuklig kräkning inte påverka vikten. Vår yngste kräktes konstant i tre månader. Men gick bra, riktigt bra upp i vikt. Han ammades dock 3-4 ggr i timmen som vaken. När vi uteslöt mjölk ur min kost slutade han kräkas. Han var alltså mjölkallergisk och kräkningarna var hans enda symtom.