fredag 14 maj 2010

Amning är ett mycket säkert preventivmedel

Av Eva-Lotta Funkquist

Om man ammar fullt (och barnet är under 6 månader, tillägg efter påpekande från en läsare) och det inte går längre tid än fyra timmar mellan amningarna på dagen och sex timmar på natten är amning ett mycket säkert preventivmedel.

Om man vill använda p-piller när man ammar ska de vara östrogenfria eftersom östrogenet i p-piller kan minska mjölkmänden. Sådana p-piller brukar kallas minipiller och innehåller endast hormonet gestagen.

Kopparspiral och hormonspiral går bra att använda då man ammar.

Och, så klart kondomer och pessar.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Det stämmer inte för mig! Jag har ammat mina tre barn fullt. Inte en enda flaska ersättning har jag gett. De har ammat om nätterna och ofta om dagarna. Alla tre gångerna har jag fått tillbaka min mens sju veckor efter förlossningen!! Den ena gången kände jag tydligt av ägglossning fem veckor efter förlossningen.

Sofie sa...

Och såklart pessar ;-)

Amningsbloggen sa...

Sofie! Självklart, tryckte dit det oxå. Och sen naturlig familjeplanering. Måste bara läsa på först.
E-L

Anonym sa...

Det är ju inte bara de två kriterierna som ska uppfyllas (helamning och max fyra timmar mellan) utan barnet ska ju även vara mindre än 6 mån. och man ska inte ha fått tillbaka mensen!

Anonym sa...

Tänk så olika det kan vara! Jag helammade och delammade flitigt och använde minipiller efter första, och mensen kom inte igång förrän efter !½ år, likadant med andra, nästan på dagen.

Andrea sa...

Jag var med om något ganska intressant, tycker jag. Jag åt minipiller (Cerazette) när jag ammade. Ingen mens, men den kan ju utebli med minipiller. På slutet ammade jag väldigt lite, 1-2 ggr/dygn. Ingen mens. Men när jag slutade helt kom banne mig mensen tillbaka. Det hade då gått 10 måndaer sen förlossningen. Ett sammanträffande? Kanske. Omöäjligt att veta pga pillren. Men man undrar ju.

Anonym sa...

Jag hör till dom som inte kan lita alls på amning. Amning i snitt varannan timma dygnet runt, med lite tur ngn gång emellanåt att det gick max 4tim emellan och ändå kommer mens (inkl. ägglossning) igång 7-8v efter förlossning.

Väntar just nu efter en operation pga cellförändringar på att kontakta min barnmorska för att förhoppningsvis kunna sätta in en kopparspiral då min kropp verkligen inte kommer överens med minipiller, har testat flera nu.

Anonym sa...

Det kan vara olika för samma kvinna också! Jag fick tillbaka mensen efter 7 månader med första och trejde barnet men med andra dröjde den 1½ år trots en massa försök att få igång den.

Anonym sa...

Varför i all världen skall man lita till ett såpass osäkert (på individnivå i alla fall) preventivmedel som amning? Det finns ju alla möjliga preventivmedel, inklusive kondom som är säkert utan ge biverkningar. Vi har ju kämpat hårt här i västvärlden för att ha tillgång till alla dessa preventivmedel, något som är förbjudet för många kvinnor i världen. Varför inte bejaka det i stället?

Anonym sa...

Vad olika det kan vara! Klart att varje kvinna är unik... :)

Jag har alltid fått tillbaka min mens på pricken 4 veckor efter att jag har fött barn, trots att jag alltid fullammat. /Anneli

Madeleine sa...

Kaxigt inlägg måste jag säga. Glad jag inte litade själv på det för jag stämmer inte in på det. Visst att andra preventivmedel har nackdelar men det innebär ju inte att man måste propagera för amning som preventivmedel.

Emelie sa...

Jag måste då säga att jag tycker inte att det kan räknas som "amninsfakta" då det är mera en generell uppfattning att man inte kan bli gravid då man ammar. Det är som sagt väldigt olika från kvinna till kvinna, även från 1:a till 2:a barnet. Allt jag har läst säger att det är en myt att helammning skulle vara ett säkert "preventivmedel".

Marit Olanders sa...

Emelie: det räcker ju7 inte bara att amma, en rad kriterier ska vara uppfyllda. du ser dem här:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactational_amenorrhea_method
Då är amning 98-99,5% säkert.

Anonym sa...

Idiotiskt inlägg. Jag uppfyllde alla kriterier men fick tillbaka min mens efter 6 veckor. Varför lära ut att det är safe när det uppenbarligen inte stämmer för många? Det finns ju kondomer och minipiller. /Maja