torsdag 3 juni 2010

Oro för för lite mjölk 2

Barnet somnar inte förrän det får en flaska ersättning

Av Marit Olanders

Man sitter och ammar och ammar och ammar, men barnet verkar aldrig bli nöjt. Oron växer till desperation: Hon måste ju få tillräckligt med mat! Och så öppnar man det där paketet med ersättning, som man hade på lut för om utifall att, och värmer en portion. Barnet klunkar i sig 10 eller 125 ml och somnar som en sten. Känslan av lättnad blandas med en känsla av mindervärde: Det fanns inte mjölk i brösten. Hon blev inte mätt bara av mig. Så nästa kväll gör man om samma sak. Och nästa. Och sen helt plötsligt har det kanske smugit sig in fler flaskmål och målsättningen att egentligen helamma glider längre och längre bort från det som verkar realistiskt.

Fenomenet att barn somnar tvärt efter en portion bröstmjölksersättning verkar vara väldigt vanligt. Det brukar förklaras med att ersättning är mer tungsmält än bröstmjölk, och att det gör att barnet somnar. en barnmorska och amningsexpert kallade bröstmjölksersättning använd på detta sätt för knockoutdroppar.

Men att barnet slukar den där portionen ersättning behöver inte alls betyda att det är hungrigt och har fått för lite bröstmjölk. Barn behöver amma ofta för att få igång och upprätthålla mjölkbildningen. Det går inte an att barnet somnar för snabbt, för då får mjölkbildningen inte den stimulans som den behöver för att i längden hålla igång och försörja barnet med mjölk. Det är inte heller skadligt eller farligt för barnet att vara aktivt och oroligt vid bröstet länge i sträck. Däremot kan det förstås vara tålamodsprövande för en själv.

En stöttande förstående partner, mamma och vänner är guld värda. Kanske har Amningshjälpen en lokalgrupp på vars möten du kan gå och få inspiration. Det också hjälpa att tänka positivt om sig själv: I stället för att tänka "Åh nej, vill hon amma nu igen" kan man tänka "Jippi, nu vill hon hjälpa mig att göra mer mjölk igen".

Delammar man och ger ersättning också kan man göra det på ett sätt som stör amningen så lite som möjligt. Eva-Lotta har berättat om det tidigare här på Amningsbloggen, följ länk här.


Fortsättning följer ...

Inga kommentarer: