måndag 7 maj 2012

Beyoncé uppmuntrar till amning

Världsstjärnan Beyoncé fick barn tidigare i år och förra veckan berättade hon om tiden efter förlossningen för People, återgett av Expressen. Bägge fokuserar på saker hon säger om sitt utseende och sin snabba viktnedgång efter förlossningen, men här på Amningsbloggen är vi oss förstås mer intresserade av hon säger om amning.

Beyoncés glädje över dottern är uppenbarn i intervjun. Även om förlossningen tog lång tid var den en positiv upplevelse. Beyoncé berättar för People att hon aldrig tidigare hade känt sig så stark och i kontakt med sin kropp.

Vikten då. jo hon gick upp mycket i vikt under graviditeten, 20 kg allt som allt varav 9 kg den sista månaden. Sen gick hon snabbt ner igen och visserligen inverkade både kost och motion men framför allt var viktnedgången amningens förtjänst, påpekar hon.

 Beyoncé uppmuntrar kvinnor att amma.
- Det är bra för barnet och bra för en själv, påpekar hon.

Hur länge har hon ammat då? Jo, tio veckor, två och en halv månad! I ett svenskt perspektiv blir det extra kul att hon är så stolt över sin amning, eftersom det i Sverige räknas som "kort" amning. Det finns kvinnor som har ammat i längre än tio veckor men inte tycker att de har ammat alls.

Det är när man måste avbryta amningen tidigare än man tänkt sig som det blir smärtsamt och sorgligt, skriver Kristin Svensson i boken Psykosocial obstetrik. Det man har tänkt sig är förstås också influerat av normer och förväntningar i omgivningen.

Ivern att bagatellisera amning av barn över sex månader slår tillbaka i att amning fram till sex månader är starkare normerande.

Förlorarna är förstås mammorna som tas ifrån möjligheten att i likhet med Beyoné vara stolta över sin amning, oavsett amningslängd.

1 kommentar:

Knyttets mamma sa...

Tio veckor amning är tio veckor bättre än ingen amning alls. Klart det ska uppmuntras, som jag ser det. Mina föräldrar fick lära sig att "varje dag barnet ammas är positiv", det var i slutet av 80-talet. Den attityden får gärna komma igen.

Men jag kan inte låta bli att undra hur Beyoncé kan vara så tvärsäker på att hon gick ner i vikt av just amningen...de flesta tycks rasa i vikt de första veckorna efter förlossningen, även de som inte ammar någonting.