tisdag 6 november 2012

Bröstmjölk behövs i södra Älvsborg!

... och på NÄL


Av Marit Olanders


Barn som vårdas på neonatalavdelning behöver bröstmjölk för att må bra. Föder man för  tidigt kan det ta en tid innan man får fart på sin egen mjölkproduktion och då behöver barnet tillmatas på annat sätt. Därför finns ett system med så kallade mjölkbanker och kvinnor som donerar mjölk, ungefär som man kan donera blod.  Man uppfyller vissa kriterier, får låna en pump av sjukhuset och mjölkar ur hemma i sin egen takt.

Nu är det brist på mjölk vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och sjukhuset efterlyser nu donatorer. Du ska ha ett barn på 0-3 månader och vara nikotin- och alkoholfri, bland annat.

Bor du i en annan del av landet och känner att du har lätt för att ge ifrån dig mjölk så hör av dig till ditt sjukhus och fråga om de är intresserade. Bankmjölk brukar aldrig finnas i överflöd.

Åldersgränsen om att det egna barnet måste vara max tre månader sätter käppar i hjulen för många presumtiva donatorer. Det är ju först efter tre månader som man ofta har fått styr på sin egen tillvaro och kan börja göra mer. Den förklaring som jag har fått till tremånadersgränsen är att mjölken ändrar karaktär och det är "nyföddmjölk" man vill ha. Man kan diskutera om bröstmjölksersättning verkligen är bättre än mjölk från en mamma till ett 3-5-månadersbarn, och varför man inte i alla fall kan analysera mjölken på näringsvärden och sedan bedöma om man vill ta emot den. Välkomna vårdpersonal att lämna kommentarer!

EDIT: Hade inte mer än precis lagt ut länken om det här inlägget på FB så fick jag en kommentar om att det behövs bröstmjölk på NÄL i Trollhättan. Så tänk över om ni kan donera bröstmjölk, bebismammor i hela Älvsborgsregionen!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Man alltså hellre ger ersättning än bröstmjölk från en mamma till ett 3-5-månadersbarn?

Anonym sa...

Man analyserar och berikar alltid bröstmjölk som ska ges till prematurer. Bröstmjölken innehåller inte tillräckligt av vissa ämnen för att tillgodose deras speciella behov, och mjölk från mammor till barn äldre än 3 månader behöver berikas så mycket att man hellre ger ersättning.

Knyttets mamma sa...

Jag har läst mig till att anledningen till att många mottagningar inte tar emot bröstmjölk från mammor vars bebisar är äldre än tre månader är att efter tolv veckor anses folk börja ha sex. Det lär alltså handla om rädsla för smittspridning snarare än näringsvärde.

Jenny sa...

Jag jobbar på en neonatalavdelning, vi ger alltid bröstmjölk i 1:a hand. Vi tar även emot bröstmjölk från mammor som har äldre barn, enda kravet är att mammorna tar om blodproverna var 3:e månad. Vi berikar sedan upp bröstmjölken till det behov just det barnet har. Dock inte första dagarna då enbart bröstmjölk ges pga de positiva effekter bröstmjölk har för barnets mage och immunförsvar. Det finns en organisation i Sverige, Milknet som ger ut riktlinjer för hantering av donator mjölk, googla på det om ni vill ha mer information.