måndag 12 november 2012

Inte ett val på lika villkor

Av Marit Olanders

Efter många turer finns det nu ett förslag om att införliva EU-komissionens direktiv om amning och modersmjölksersättning från 2006 i svenskt regelverk. Jag återkommer till det och hänvisar tills vidare till Sagogrynets utmärkta blogginlägg i frågan.

Bland annat skriver hon:

Jag uppfattar lagförslaget som att man vill reglera storföretagens möjlighet att genom aggressiv marknadsföring och gratisprodukter prångla på oförberedda föräldrar ersättning och på så vis frånta dem deras fria val. Har man väl introducerat ersättning kan vägen tillbaka till amning bli svår*, och därmed fråntas man chansen att välja amning.
Jag uppfattar alltså att lagförslaget värnar om föräldrars rätt till det fria valet.

2 kommentarer:

Anna Herting sa...

Jag tycker att det är bra att föra in i diskusionen att lagförslaget inte inför några nyheter. Det rör sig om att WHO koden, som tidigare bara bitvis reglerats i lag och bitvis i form av en överenskommelse med barnmatsfabrikanterna, nu får ett mer fullständigt lagskydd. Vi har altså i princip levt efer detta i flera decenier redan. Ersättningspaket har inga knubbiga eller spinkiga bebisar på sig, de påstår inte att ersättning är bättre eller likvärdigt med amning.

För fäöräldrar som vill eller måste flaskmata så innbär detta faktiskt att det kommer att finnas lagstadgat att vårdpersonalen måste ge dem den information de behöver för att kunna flaskmata på ett säkert och väl fungerande sätt. Det kan vara något att hålla under näsan på dem om de inte gör det.

Sedan är det en lag som står på spädbarnets och folkhälsans sida. Den står inte i första hand på mammans sida. Det svider nog i en tid då jag i alla fall undrar var barnen får plats i de vuxnas värld. Där rättvisa och jämlikhet allt som oftast tänks som något mellan två motpoler/parter, fast en familj kan innehålla 3 eller 5 eller 12 parter att fördela allt mellan och minst 3 grupper i en hetronormativ barnfamilj: mamma, pappa och barn.

Individnivån, där amning ibland är ett dåligt, oönskat, eller omöjligt alternativ, den tas hand om genom att föräldrar eller andra som ska ha hand om ett barn som ska flaskmatas får skyddet att de SKA få korrekt information från vården, som är mindre partisk än tillverkarna.

Anonym sa...

Mycket intressant och i mitt tycke träffsäker kommentar.