torsdag 15 november 2012

I dagens Aftonbladet

De allra flesta kvinnor vill amma

Sverige är besatt av fina siffror i amningsstatistiken och vill därför göra det svårare för föräldrar att köpa modersmjölksersättning, skriver Petra Jankov Picha. Det är en myt.

 Lagförslaget går tillbaka på ett sex år gammalt EU-direktiv som Sverige motvilligt nu börjar genomföra. Sedan 2006 har det bollats mellan olika instanser utan att någon har velat ta i det. Samtidigt har amningsstatistiken sjunkit alltmer.

Det finns sedan länge regler om paketens utseende och märkning. Det nya lagförslaget innebär en försvagning eftersom nappflaskor inte längre nämns, något som nappflaskföretagen utnyttjar. Otaliga föräldrar har matat sina barn med nappflaskor som påståtts inte störa amningen - men barnet vägrar ändå ta bröstet sedan.

Jag välkomnar att Jankov Picha efterlyser bättre amningsstöd. Men svenska BB:n och BVC måste också informera om flaskmatning och inte lämna walkover till barnmatsindustrin. Det är det WHO-koden går ut på: Att göra uppfödningen säkrare vare sig barnen ammas eller flaskmatas.

De allra flesta kvinnor vill amma. Att då rekommendera amning och men inte berätta hur man ska göra är ett grymt svek. Då hamnar skulden för misslyckanden hos mammorna. Att det finns ersättning är en klen tröst om det var amma man ville.

En del kvinnor vill hellre flaskmata. Då ska de ges relevant information från någon som inte har vinstintresse, läs vården.

Marit Olanders
Ansvarig utgivare för Amningsnytt och författare till boken Amning i vardagen som kommer i mars 2013.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men vardenhar ett vinstintresse när det kommer till amning. Det betyder att dom inte är opartiska när det kommer till ersätning dom heller.
/ Linn

Anonym sa...

Menar du då den vinst det innebär att då ha en stor ammande population, som därmed får ett mindre ohälsotal?
/Mia

Anonym sa...

nej.