fredag 12 april 2013

I TV4

Av Marit Olanders

När jag hade skrivit färdigt Amning i vardagen och scrollade upp och ner i manus slog det mig hur många gånger jag hade skrivit "det finns en föreställning om att det är så här ... men i själva verket är det på ett helt annat sätt" . Och det andra sättet är ofta - precis tvärt om.

De här felaktiga föreställningarna kan lägga skulden för amningsmisslyckanden på mamman eller hennes barn när det i själva verket är brist på information och stöd i samhället i stort som saknas.

Det fick jag tillfälle att säga i TV4 i Dalarna och Gävle i går: 
http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/du-bestämmer-över-din-amning-2327178

Det trummas in som en sanning att "det är lika normalt att amma fem gånger per dygn som att amma åtta-nio gånger per dygn" och samtidigt är den vanligaste orsaken till att kvinnor slutar amma tidigare än de hade önskat att de upplever att mjölken inte räcker.

Det är inte normalt att helamma fem gånger per dygn. Finns det överhuvudtaget något mor-barn-par i hela världen som klarar de så hör de till extremerna. Det är inte normalt! Ammar du så sällan kan du räkna med att mjölken sinar. Amma på barnets signaler. Lär dig känna igen dess mest subtila signaler. Var beredd på att det kan bli ofta. Mina föreläsningar tar ungefär en och en halv timme. På den tiden har flera åhörare och deras barn hunnit amma fem gånger.


Många känner egentligen till att det är ganska vanligt att kvinnor inte ammar i den utsträckning de själva vill. Men när beslutsfattare vägrar ta ansvar för amningen i vården och samhället i stort tar de inte heller på sig skulden. Man vill inte att skulden ska kleta på en själv. Då lämnar man fritt spelrum för andra intressenter, som barnmatsföretagen, att föra fram sin desinformation.

Då faller skulden för amningsmisslyckandena som en sten ner genom beslutshierarkin och hamnar trots alla försäkringar om motsatsen på kvinnorna själva, och deras barn.

6 kommentarer:

Manda sa...

Bra klipp men...bebisen som flaskas i vagn... :(

Anonym sa...

Oj, vilken skräptext från Semper.

Anonym sa...

hahaha, snarare 50 gånger om dagen om jag går efter min erfarenhet...
/tvåbarnsmamman

Anonym sa...

Till Manda,

det kan finnas tusen anledningar att flaskmata barnet i vagnen.
Till exempel , när jag ammade mina barn hade jag fruktansvärt ont i ryggen av alla lyft och amningen sittandes. En annan anledning kan faktiskt vara att barnet föredrar att äta på det här sättet, vissa barn i perioder flaxar med armarna, försöker slå ifrån när man håller dem i famnen för att mata.
Och ärligt talat: att förfasas att någon i tv-reportaget valde att ge en flaska till barnet i vagnen... vad vet vi om hur de gör alla andra 50000 gånger? Det vore så mycket skönare om vi skulle sluta dömma varandra, speciellt nar det finns så himla lite underlag till det

Marit Olanders sa...

Jag kan tycka att det var ett olyckligt val av TV4 att visa flaskmatning i vagn som exempel på flaskmatning. Jag känner inte till och lägger mig inte i de speciella omständigheterna just i detta fallet, men att barnet inte ligger i famnen drar bort uppmärksamheten från grundbudskapet i inslaget, att man själv bestämmer över sin amning/flaskmatning.

Anonym sa...

ang. inte normalt att helamma 5ggr/dygn, inte säker om jag missuppfattat ngt men min son hade inte "tid" att amma så vi klarade oss med 5ggr och jag ammar fortfarande, inte helammar för han är nästan året nu men jag ammar ännu. och ett litet tips till alla som känner att NEJ mjölken tar slut. Sluta tänk på det, ta det lungt, slappna av släng telefoner å datorer å kalendrar å stanna hemma med barnet, gå in för ditt barn försök amma oftare men va du än gör tänk inte på att mjölken håller på och ta slut. och till sist, va roligt med en blogg med tema amning, bra stöd (följer annars inte bloggar men denhär kan ja se på ibland)