söndag 28 april 2013

Kvinnor som näthatar kvinnor

Av Eva-Lotta Funkquist

Det är män som näthatar, det är de som granskat näthatet överens om. Men det finns ett undantag, kvinnor ger sig inte på män på nätet, de ger sig på andra kvinnor. Det här har vi som skriver på Amningsbloggen då och då fått känna på. Som jag minns det är det efter det här inlägget som jag för allra första gången studsade p.g.a. en kommentar. Jag är van att mötas av respekt och tolerans angående mina livsval, att människor väljer att anonymt hoppa på och döma andra ingår liksom inte i min kommunikationsmodell. Jag tänkte mig nog inte att jag skulle kunna bli bemött så. Naivt kanske?

Näthatet är inte oproblematiskt, inte ens för oss på Amningsbloggen. Den som angrips frestas att tystna, och det är, som lyfts fram, ett demokratiproblem. Hur ska det då lösas? Jag tror att jag är av åsikten att om man ska kommentera på nätet (och på Amningsbloggen) så ska man vara identifierbar med namn och kontaktbar.

Vad anser du?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har full förståelse för problemen med näthat. Förstår vad du menar men håller dock inte med dig om din lösning.

Att tvinga den som vill kommentera eller publicera något att skylta med namn och telefonnummer kommer snarare bara underlätta för den som vill hota en skribent/kommentator eller dennes barn. Däremot kommer vi få en mycket tystare blogg om bara den som känner sig bekväm med att dela högst privata amningsåsikter/erfarenheter med framtida arbetsgivare/surfande vårdpersonal/grannar mm får göra sin röst hörd. Jag tänker att de många anonyma som berättat personliga saker på den här bloggen och andra om amning säkert har en bra anledning att inte vilja skriva ut sitt namn.

Däremot är jag helt med på att man som bloggägare kan kräva att alla skriver ut förnamn/nick i en diskussion. Detta av praktiska skäl inte minst om någon vill bemöta en kommentar. Brukar även avskräcka den vanligaste formen av små elaka nättroll från att slentrianmässigt kläcka ur sig något. Vissa bloggar har även funktionen där nicket måste kombineras med en mailadress som inte visas i kommentaren. Det kanske kan vara ett alternativ isåfall? //Emelie

Anonym sa...

Bra skrivet @emelie!

Håller helt med. Jag hoppas också att inläggen kommer att fokusera mer på amning framöver. Har varit en lite tråkig stämning här nu som det är dags att komma förbi. Tyvärr har de negativa kommentarerna fått för stort utrymme. Är övertygad om att de finns 1000 gånger fler positiva som är här och läser.

Hälsningar från
"anonym1"

Anonym sa...

Håller med att den där kommentaren som du hänvisar till är ytterst otrevlig och onödigt hård, däremot skulle jag inte säga att det handlar om näthat. Det ordet i mina ögon reserveras till hemskare påhopp & faktiska hot. Men visst, alla vi är berättigade till våra egna upplevelser

Johanna Stenius sa...

Hej Eval-Lotta!

Jag håller med om att den kommentar på inlägget du länkar till kan sägas vara av hatkaraktär och det är tråkigt att det ska drabba Amningsbloggen. Jag vet heller inte om ni får mycket kommentarer som ni tvingas ta bort, väldigt tråkigt att höra i så fall.

Däremot tycker jag inte att man kan förväxla allmänt "dålig stämning i kommentarsfältet" med näthat. Som motdebbatör här på Amningsbloggen har jag blivit bemött av riktigt elaka, anonyma påhopp här ibland. Men jag har inte tagit det för näthat, man måste kunna ha en debatt och tillåta oliktänkande att finnas där utan att kalla det för näthat.

Håller med dig om att det är irriterande när folk skriver sådana saker anonymt. Vet dock inte om jag tycker det ska vara ett krav att vara identifierar, velar lite fram och tillbaka där.
Ha det bra!

Hälsningar Johanna

Maja sa...

min dotter som är fem år berättade att på dagis så puttas killarna. dom puttar både tjejer och killar. Tjejerna kan bara putta tjejer, inte killar. jag försökte få fram varför, men hon hade inget snar.
varför är det sä? det är så mycket barnen får i sig utan att vi märker det.