lördag 13 april 2013

Tack för mig!

Av Marit Olanders

Det här blir (kanske/antagligen) mitt sista inlägg som ansvarig för Amningsbloggen. På måndag börjar jag på annat jobb som jag ska ägna mig åt till 100 procent.

Åren med Amningsbloggen har varit intensiva. Att Amningsbloggen nu närmar sig en halv miljon besökare visar vilket enormt behov det finns av att läsa om amning. Tänk om beslutsfattare och media kunde inse det!

När jag skriver detta befinner jag mig på föreläsningsturné i Dalarna med anledning av min bok Amning i vardagen, som utkom i slutet av mars. Gång på gång berättar jag om hur det kom sig att jag började informera om amning: Att jag insåg vilket enormt behov av information det finns. Jag har gjort det genom Amningsnytt, vars redaktör jag var i många år, som hjälpmamma i Amningshjälpen, genom att skriva och formge 2008 års version av Sugen på livet, genom att svara på läsarfrågor i Vi Föräldrar och nu senast genom at ge ut en bok.

Efter några år som redaktör på Amningsnytt, berättar jag på föreläsningarna, kände jag mig uppgiven. Det var som om all information som jag spred slukades i ett stort hål. Samma gamla fördomar kom igen och igen. ”Det är naturligt att amma.” ”Den här nappflaskan stör inte amningen.” ”Det är bra att familjer i flyktingläger får tillgång till ersättningspulver.” Och så vidare.

Sen fick jag en insikt om att det aldrig någonsin skulle ta slut. Fördomarna kommer alltid att finnas. Okunskapen kommer alltid att spridas, av olika intressenter med olika motiv. Barnmats- och nappflaskföretagen har ett vinstintresse av att sprida påståenden som att det är normalt att amma fem gånger per dygn, och att mätta barn sover mer sammanhängande. Eller att just den här nappflaskan inte ska störa amningen. Rent ljug är det. Ljug som kan bli destruktivt för amningsrelationen.'

- Får de verkligen säga vad som helst? frågade en av mina åhörare.

Ja det får de faktiskt. Nästan. Det finns regler för marknadsföring av bröstmjölksersättning och nappflaskor, men regler kan kringgås och uppföljningen är i det närmaste obefintlig.

Det vi kan göra är att hålla emot. Göra det svårare för dem att komma undan. Påtala lögner, glidningar på sanningen. Anmäla till konsumentverket. Bilda opinion. Skriva mejl och insändare, blogga. Kräva objektiv och saklig information om amning och flaskmatning från oberoende källor. Vara ödmjukt stödjande mot andra föräldrar runt omkring oss, oavsett hur de ger sina barn vård och mat.

Jag tystnar inte, men fortsätter på andra arenor än som anställd på Amningsbloggen. När tid och ork och inspiration sammanfaller hoppas jag kunna titta in och gästblogga. Men det behövs fler röster i amningsdebatten. Din, till exempel.

Suveräna Julia Ilke tar nu över ansvaret för Amningsbloggen. Jag och Amningshjälpen önskar Julia välkommen och lycka till!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Marit för ett fantastiskt jobb! Utan amningsbloggen är det osäkert om jag skulle kunnat helamma. Sen jag började amma för 14 månader sen har jag varit här och kikat nästan varje dag. Alltid har det varit något nytt intressant att ta del av!. Stort lycka till i framtiden!

Hälsningar
"Numera Långtidsammare"

Elin sa...

Lycka till med dina nya uppdrag. Även jag har blivit hjälpt av denna blogg.

Anonym sa...

Håller med ovanstående! Evigt tacksam!!! Kraam och lycka till!
//Caroline

Anonym sa...

Tack Marit!
//Anna

Anonym sa...

Jättebra jobbat Marit! Du är fantastisk källa till kunskap. Och med stolthet är jag ägare till din nya bok. Jag pratar amning i tid och otid ;) allt för att normalisera och för att sprida kunskap runt mig till min omgivning.
Tack för allt du gjort!

/PPD

Emma sa...

Ja, tack Marit!! Jag vill också bli en röst i amningsdebatten. Vet inte riktigt hur ännu, men till att börja med genom att amma mitt barn (18 mån) fritt, så som det känns bra för oss. Kanske kan jag bli hjälpmamma såsmåningom :) Lycka till med ditt nya jobb! /Bröstbölds-Emma

Anonym sa...

Fantastiska Marit! Hoppas du inte byter pga av all nätmobbing du fått utstå i kommentarer här av flaskmatarlobbyn som varit helt fixerade vid att sprida otrevlig stämning på denna fantastiska blogg. Återkom som gästskribent, ofta, och stort lycka till på nya jobbet, de har tur som får dig!

Anonym sa...

Vilket enormt stöd amningshjälpen och amningsbloggen är. Jag tittar in här varje dag och känner mig alltid stärkt efteråt. Jag tänker låta min röst bli hörd. Tack Marit!

Marit Olanders sa...

Tack för alla hälsningar!
Jag slutar absolut inte på grund av några påtryckningar! Jag har de senaste åren studerat till lärare och har nu tillträtt en tjänst som förskollärare på 100 %. Jag har ingen möjlighet att jobba ännu mer.

Anonym sa...

Tack för alla kloka inlägg! Jag gillar ditt sätt att skriva och har som förstagångsmamma fått värdefullt stöd och intressant information från bloggen. Ammar glatt min nu 10 mån bebis. Lycka till framöver!

Anonym sa...

Tack för alla fina inlägg och lycka till med nya jobbet!

Anonym sa...

Tack för alla fina artiklar under din tid här. Du har verkligen väckt mitt intresse för amning och håller just nu på att börjar skriva hjälpmammeprovet!