måndag 27 maj 2013

den första tiden


av Julia Ilke

En vanlig fundering och källa till oro för nyblivna mammor är frågan om mjölken verkligen räcker. När det lilla barnet vill amma konstant för att inte vara missnöjt så undrar många om detta beror på att mjölken inte räcker till?

Att ett barn, särskilt när det är nyfött, vill amma i princip dygnet runt är inte ovanligt. De första veckorna kan det verkligen vara så att man inte gör annat än sitter eller ligger ner med sitt lilla barn och ammar, ammar och ammar. Detta kan upplevas ganska påfrestande och många är nog inte helt beredda på hur mycket amning det är i början. Lägg till lite hormonstormar och alla känslor efter förlossningen samt bröst som ömmar och spänner och man förstår att den första tiden kan bli en ganska så tårfylld historia. Men detta är normalt och det tål att upprepas! Den första tiden kan vara nog så jobbig ändå utan att man också ska behöva oroa sig om att något är fel på barnet eller ens mjölkproduktion. Skulle det vara så att barnet inte får i sig tillräckligt kommer du märka det enklast genom att blöjorna är torra. Väter ett spädbarn 6-8 blöjor per dag får hen i sig tillräckligt. Att barnet är missnöjt när det inte ammar eller får ligga helt nära dig är troligen ett tecken på att barnet har det väldigt bra när det får vara så. (Detta har Sagogrynet skrivit väldigt fint om, läs här.)

För att underlätta för sig själv när amningen tar ens mesta kraft och tid är det viktigt att våga be om hjälp. Be om en bok att läsa eller att din partner läser högt för dig, ha alltid något att dricka till hands, ha handdukar i närheten när barnet rapar, be om massage av dina axlarna och en extra kudde för att göra de bekvämare. Se helt enkelt till att du har det så bra som du bara kan och släpp sedan alla tankar på allt annat som du ”borde” göra. Just nu är det bara du och ditt lilla barn som är viktiga så ge er den tiden ni behöver för att vila, amma och att lära känna varandra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jättebra sagt! Högläsning i hörlurar funkar det också. ;) Och alla dessa tv-serier som jag aldrig får se idag! Rena rama lyxen ;)

Men tråkigt att så många inte är förberedda på hur ofta ett barn faktiskt vill amma! Och också trist när bvc eller Familjeliv säger att ersättning är bra inför natten, att mjölken är tunnare på kvällen, att magen ska vila, att barnet bara "behöver" amma en kvart och rekommenderar napp istället osv...

Min son "maratonammade" mellan kl 18-22 när han var nyfödd ( förutom sitt "vanliga" ammande på dagen med lite mer pauser) poch ammade sen 1 gång i timmen fram tills han fick smakisar vid 6 månader. Då ammade han dock bara 5 minuter så det var inte jobbigt alls. På natten varannan till var tredje timme. Ibland flera gånger i timmen. Trodde aldrig det var normalt. Men jag hade turen att hitta hit till Amningsbloggen och läste att rent biologiskt vill barnet gärna amma flera gånger i timmen. Så jag la ner räknandet och slutade titta på klockan. Livet blev genast lättare.

 Och sonen var/är så nöjd som man kan vara. :)

Helena Henning sa...

Ja, tänker man på hur liten magsäcken faktiskt är på en nyfödd så är det väl inte så konstigt att de äter lite och ofta, för att få igång mjölkproduktionen också. Helt klart bra att sluta titta på klockan, som Anonym skrev ovan, och bara slappna av i situationen.