fredag 10 juli 2009

Fattar bara inte varför ni går igång så på att just provocera?Så skrev någon i en kommentar en gång. Ja, helt enkelt därför att det provoceras alldeles för lite här i världen. Kvinnor uppfostras till trevlighet och medgörlighet. Då blir man inte så bra på provokation. Jag tror att kvinnor får hjärtklappning och handsvett av provokationer. De köper hellre en trevlig tröja när det blir lite obehagligt. Något Benetton visste att utnyttja. Men det finns en kvinna som står för en berömd provakation.

För att fördriva tiden under andra värlsdkriget drack Hitler dagligen te med sina närmaste medarbetare. De har efteråt hävdat att de var helt ovetande om förintelsen. Många av Hitlers beslut fattades helt informellt och utan skriftliga direktiv. Få var direkt inblandade i förintelsen, de andra kunde bara ana. Ingen provocerade Hitler med frågor. Men en gång vid en tebjudning gick Wiens riksståthållares hustru över gränsen och frågade: "Min Fuhrer, för en kort tid sedan såg jag ett tåg i Amsterdam med deporterade judar. Det är fruktansvärt hur dessa arma människor ser ut, det blir säkert mycket illa behandlade. Känner ni till det och tillåter ni det?" (ur: Adolf Hitler, Bengt Liljegren, sid 288). Hitler blev sur, reste sig och lämnade sällskapet. Han lyssnade inte på kvinnor. Men det fanns män han lyssnade på. Ingen av dem ställde provocerande frågor till honom.

Varje år dör 1.3 miljoner barn i fattiga länder på grund av utebliven amning. Barnmatsföretagen marknadsför aggressivt bröstmjölksersättning i dessa länder. Naturligtvis skulle det här gå att stoppa med hjälp av väldigt många provocerande frågor. Vi måste bara våga ställa dem!

Eva-Lotta Funkquist

5 kommentarer:

Marit Olanders sa...

Med tanke på hur den lediga bröstvårtan pekar på kvinnan och man tänker sig att den andra bröstvårtan pekar likadant så ligger barnet ganska konstigt vid bröstet.
Jag vet att det inte alls var det du ville berätta Eva-Lotta, men håll med om att man omedvetet kollar in läge och tag när man ser en amningsbild!

Amningsbloggen sa...

Jo men magen blir man glad av! Det ser ju faktiskt ut som det kan ha legat en bebis där!
Eva-Lotta Funkquiost

Anonym sa...

jag kan visst tänka mig barnet ammas i den vinkeln, men det verkar ju onödigt att lägga så mycket av bildens fokus på det andra synliga bröstet. De flesta brukar satsa på att vara lite diskreta när de ammar.

Förresten, är det något särskilt man vill säga med bilden, mer än att sälja kläder, med tanke på att barnet med sin bleka hudfärg inte nödvändigtvis hör ihop med kvinnan på bilden?

Marit Olanders sa...

Bilden väckt en del rabalder när en publicerades eftersom den gav associationer till slaveriet i USA där det tydligen hände att vita barn hade svarta ammor. Jag vill minnas at det också fanns en bild på ett svart barn vid en vit kvinnas bröst. Temat för reklamkampanjen, som höll på väldigt länge, var "United colors of B"

Unknown sa...

Jag vill påpeka att en mörk kvinna som får barn med en ljus man kan få en precis så där ljus unge.