måndag 27 juli 2009

Galna värld

Att vara fattig i rika länder innebär att man oftare föder upp sin bebis på ersättning. Att vara rik i fattiga länder innebär också att man oftare föder upp sin bebis på ersättning. Galna värld.

I Karlifornien, där amning faktiskt är ganska vanligt, är det färre som ammar bland spanskättlingar, afroamerikaner och bland dem som inte går på mödrahälsovård. Klicka på rubriken om du vill läsa mer.

Fenomenet finns i Sverige också. Låg utbildning = mindre amning. Man kan misstänka att amningsstödet bör se olika ut då man möter olika kvinnor. Vi som är hjälpmammor anar att de flesta som ringer till oss är högutbildade och välförsäkrade ursvenskar. Men inte alltid. De andra samtalen blir jag extra glad för.

Eva-Lotta Funkquist

1 kommentar:

Anonym sa...

hejsan! det är så sant! jag bor i spanien och här flaskmatas det för fullt. max 3 månader brukar man amma (mammaledigheten är 16veckor kan ju tilläggas) själv är min dotter 5 1/2 månad och helammas. vanliga kommenarer är "va? bröstet fortfarande?" eller "så stor hon är, du måste ju ha riktigt bra mjölk!? säkert att hon inte får flaska?" lustigt det där.. och bvc-läkaren på 5mån-koll tyckte att jag skulle börja med frukt! varför då?? trodde verkligen 6mån gällde. jag kommer att vänta iaf! tack för grym blogg!! /esther