fredag 15 januari 2010

Katastrofen i Haiti - skydda amningen!

Av Marit Olanders

Vid katastroftillstånd som nu efter jordbävningen i Haiti är flaskmatning direkt livsfarligt. Det handlar inte bara om tillgången till rent vatten utan också om möjligheter till disk och fungerande, spolbara toaletter.
Risken är att barn får i sig smittämnen och berövas det inbyggda skydd mot farliga ämnen som bröstmjölken innehåller. Ändå är det inte ovanligt att det dyker upp stora mängder bröstmjölksersättning när hjälpsändningar med mat kommer till katastrofer.
Det finns också en vitt spridd myt att kvinnor inte kan amma, eller åtminstone inte producera tillräckligt med mjölk, när de lever under stress. Trötthet, smärta och stress kan få utdrivningsreflexen att haka upp sig tillfälligt, men otaliga kvinnor ammar i krigstillstånd och katastrofer världen över. De behöver sannolikt inte höra saker som Det måste vara jobbigt för dig.
Kvinnor som har slutat amma sina spädbarn råds att börja amma igen i händelse av katastroftillstånd.
Vill man bidra till katstrofhjälpen på Haiti kan man vända sig till någon av organisationerna som ingår i IFE Core Group. IFE står för Infant Feeding in Emergencies.

1 kommentar:

Anonym sa...

Såg i Expressen idag att de räddat en bebis från rasmassorna på Haiti. På bilden hade den en nappflaska i munnen.